Genel

Adonis (Oblik) Kası Nedir & Evde Adonis Kası Nasıl Yapılır?

Adonis (Oblik) Kası Nedir & Evde Adonis Kası Nasıl Yapılır?

Halk arasında Adonis kası ya da oblik kası olarak bilinen kas hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunan bir kastır. V şeklinde olan bu kas, vücudumuzun alt bölgesinde bulunur, bu nedenle zaman zaman Adonis kemeri olarak da adlandırıldığı görülür. Konumu, göbek ve pelvis bölgesi arasındadır; esasında Adonis ve oblik kası, fazlasıyla yakın olan farklı kas gruplarıdır.

Oblik kası, karnımızın her iki tarafında bulunan, görece daha büyük bir kas grubudur. Adonis kası ise oblik kaslarının dış kısmındaki uzantıdan başlayarak pelvise kadar uzanır. Benzer hareketler ile çalıştırılmaları, çok yakın olmaları ve genelde birlikte gelişmeleri; bu kasların aslında tek bir kas grubu olduğu inancının doğmasına neden olmuştur. Dolayısıyla, bu yazımızda, Adonis kası veya oblik kası dediğimizde, bu iki kas grubunu da kastediyor olacağız.

Adonis Kası Adı Nereden Geliyor?

Anatomik olarak baktığımızda, Adonis kası, daha büyük bir kas grubu olan Oblik kasının bir parçasıdır. Bu kasa şeklinden ötürü farklı isimler de verilmektedir. Örneğin, bu kas, sporcular arasında Adonis çizgisi, Herkül’ün kuşağı veya Apollon’un kemeri gibi isimlerle de bilinir. Kasın yaygın ismi olan "Adonis kası,” edebi bir öyküye sahiptir; klasik resimlerde ve heykellerde mitolojik karakterler çoğunlukla kaslı bir şekilde tasvir edilir, bu tasvirlerdeki en belirgin kas ise Adonis kasıdır. Dolayısıyla, bu kas, sıklıkla yukarıda da saydığımız mitolojik karakterlerin isimleriyle adlandırılır.

Adonis Kası Neden Önemlidir?

Oblik ve Adonis kasları, vücudumuzdaki en estetik kas grupları arasındadır. Karın bölgesinin daha şekilli ve kuvvetli görünmesini sağlayan bu kaslara gereken önemi göstermek, estetik bir vücut için şarttır. Özellikle vücut geliştirmeye yeni başlayan kişilerin atlamaya meyilli olduğu bu kaslar, zannedildiğinden çok daha büyük bir alana yayılır ve gövdeye şekil verir.

Adonis kasının bir diğer avantajı ise belin daha ince ve şekilli görünmesini sağlamasıdır. Bel; insan vücudunda yağ birikiminin en çok olduğu bölgelerden birisidir. Dolayısıyla bu bölgenin daha estetik görünmesini sağlamak, düzenli olarak alt vücut hareketleri yapmaktan geçer. 

Oblik Kası Nasıl Geliştirilir?

 

Oblik kasını geliştirmenin iki kolay yolu vardır: doğru beslenme ve doğru egzersiz. Oblik kaslarını geliştirmekten çok bu kasların görünür olması için çabalamak gerekir. Kolay yağlanan bir bölgede yer alması, oblik kasının görünür olması için beslenmeye yoğunluk vermeyi gerektirir. Böylece, karın bölgesinde yağlar eritilerek bu bölgedeki kasların daha belirgin olması sağlanabilir. Özellikle sporcular, bu süreçte kalori sayımı yaparak oblik bölgesindeki yağları eritebilirler. Bu süreçte, yüksek proteinli bir diyet tercih etmek, yüksek kalorili besinler tüketmekten kaçınmak ve düzenli olarak vitamin almak elzemdir.

Beslenmenin yanı sıra doğru egzersizler aracılığıyla oblik ve Adonis kaslarının daha büyük bir hale gelmesi sağlanabilir. Bu süreçte, karın kası hareketleri ile bu bölgeler çalıştırılabilir, buna ek olarak oblik kaslarını hedefleyen egzersizler tercih edilebilir. Oblik kaslarının en büyük avantajlarından birisi de evde, vücut ağırlığı ile rahatlıkla geliştirilebilen bir kas grubu olmasıdır. Herhangi bir ağırlık kullanmadan, tamamen vücut hareketleri ile oblik bölgesindeki kasları sıkıştırarak bu bölgeyi geliştirebilirsiniz.

Evde Oblik Kası Nasıl Yapılır?

 Evde oblik kası yapmak için çeşitli karın kası hareketlerini uygulayabilirsiniz. Aşağıda, oblik bölgesini geliştirmek için yapabileceğiniz en etkili 5 hareketleri bulabilirsiniz.

1. Bird Dog

 

Bu hareket için ellerinizi ve dizlerinizi yere koyun. Ardından, sağ ayağınızı yerden kaldırıp geriye doğru uzatın. Bu sırada, sol kolunuzu da ileriye doğru uzatın. Bu pozisyonu birkaç saniye koruduktan sonra yavaşça başlangıç konumuna dönün. Ardından, aynı hareketi sol ayağınız ve sağ kolunuz ile tekrarlayın.

2. Heel Tap

 

Öncelikle yere – eğer varsa yoga matının üzerine – sırtüstü uzanın. Ayaklarınızı kalça hizasında açın, tabanlarınızı yerde tutun. Kollarınızı beden hizasında paralel bir şekilde uzatın. Sırtınızı kaldırmadan sağ tarafa kalçanızı eğin ve sağ elinizle topuğunuza dokunun. Bu şekilde birkaç saniye bekleyip başlangıç konumuna dönün. Aynı hareketi sol taraf için de yapın.

3. Side Plank

 

Kolunuzu yere yaslayın. Dirseğinizle omzunuzun aynı hizada bulunmasına özen gösterin. Bir ayağınızı hafif öne atıp diğerini onun arkasında bırakın. Kalçayı fazla aşağıda tutmamaya ama fazla da kaldırmamaya dikkat edin. Eğer – anormal olmayan bir şekilde – zorlandığınızı hissederseniz enerjiniz tükenene kadar kalçanızı yukarda tutmaya çalışın.

4. Mountain Climber

 

Şınav ya da plank pozisyonuna girin. Bir ayağınızı yukarıya, karnınıza doğru çekmeye başlayın. Ayağınızı mümkün olduğunca kaldırdıktan sonra geri doğru itin ve diğer ayağınızı çekin.

5. Bicycle Crunch

 

Sırtınızı yere yaslayın, dizlerinizi bükün. Ayaklarınız havada, elleriniz ise başınızın arkasında olacak şekilde durun. Pozisyonu doğru bir şekilde aldıysanız sol bacağınızı yaklaşık 45 derecelik bir açıyla uzatırken sol dirseğinizi de sağ dizinize doğru getirerek üst gövdenizi sağa çevirin. Ardından aynı hareketi diğer bacağınız ve dirseğinizle yapın. Bisiklet pedalı çeviriyormuş gibi bacaklarınızı bu şekilde hareket ettirin.

FAYDALANILAN KAYNAKLAR

https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/oblique-workout

https://www.menshealth.com/fitness/g19545807/best-oblique-exercises/

Önceki
Kas Büyümesi ve İyileşmesi İçin En Önemli 5 Vitamin
Sonraki
Bayanlar için 1 Haftada 10 Kilo Verdiren Diyet Listesi