Genel

Damarlı Kollar İçin En Etkili Antrenman Programı

Damarlı Kollar İçin En Etkili Antrenman Programı

Vücut geliştirmek isteyenlerin sık sorduğu sorular arasında yer alan damarlı kollar nasıl yapılır? sorusu, farklı cevapları bünyesinde barındırmaktadır. Fitness tutkunlarının çok rağbet gösterdiği damarlı kollar, daha gelişmiş bir vücudun göstergesi olarak tanımlanmaktadır. Yağ oranının düşük olması sonucunda ortaya çıkan belirgin damarlar, bazı kişilerde doğal olarak oluşabilir. Ancak bazı durumlarda çeşitli hastalıklar sebebiyle de damarlı kollarla karşı karşıya kalındığını söyleyebiliriz. Tabii ki bu içerikte görünüm açısından damarlı kollar için en etkili antrenman programı hakkında bahsederek, fitness sürecinde kollarınızdaki damarları nasıl belirgin hale getireceğinizden söz edeceğiz.

Damarlı Kollar Nasıl Yapılır?

Kaslı bir vücuda sahip olmak için yıllar süren bir emek olsa da damarlı kollara sahip olamayabilirsiniz. Kaslı olmanın bir göstergesi olarak nitelendirilen bu durum, pek çok farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Bunun için bazı egzersiz programları uygulanabilir. Ancak damarlı kolların herkeste antrenmanlar ve yoğun fitness programı ile ortaya çıkmayacağını bilmelisiniz. Bazı kişilerin vücut yapısı gereği damarları belirgin olabilir. Genetik yapı da bunda büyük etken. Özellikle kilo ve hacim kazanmak için protein tozu kullanarak damarlı kollara sahip olmak isteyenler çok fazla olduğundan, bunun bilinen bir yanlış olduğunu söylemek gerekir. O halde kol damarları nasıl çıkar? Belirgin damarların sebepleri nelerdir? Şimdi size bu konulardan bahsedelim.

İnce Cilt Tabakası

Cildin ince olması, damarların belirginleşmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Bu durum çoğu zaman genetik olsa da bazı durumlarda yaşlanma sonucunda cilt tabakasının incelmesi ile damarlar belirgin hale gelebilir.

Yüksek Kan Basıncı

Hipertansiyonun en önemli belirtilerinden olan yüksek kan basıncı, belirgin damarların sebebidir. Çünkü kalp, kan ihtiyacını karşılamak için daha fazla kan pompalayacaktır. Böylece daha fazla kan pompalanması, damarlardan geçen kanın miktarını artıracağı için, belirgin damarlar ortaya çıkacaktır.

Yağ Oranının Az Olması

Fitness yapanların en önemli hedefi vücuttaki yağ oranını azaltmak ve kas oranını artırmaktır. Yağ oranı azaldığında ise damarlar belirginleşmeye başlar. Yağ tabakası azaldığı için damarların üzerindeki katman incelir ve böylece damarlar cildin üzerinden görünmeye başlar. Ancak yağ oranı az olan herkeste damarlı kol olacağının bir garantisi yoktur. Ayrıca vücutta yağ oranını düşürmek için bazı püf noktalara da dikkat etmeniz gerekecektir.

Etkili Antrenman Programı

En doğru antrenman programlarını uygulayarak, kaslı bir vücuda sahip olmanız mümkün. Ancak damarlı kolların ortaya çıkarılması için antrenman programınızı değiştirmeniz gerekir. Kan basıncınızı yükseltecek ve uzun sürecek egzersizler ile kollarınızdaki damarları daha belirgin hale getirebilirsiniz.

Damarlı Kol Çıkarma Antrenmanları

Kolda damar çıkarma, fitness yapanların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Ancak öncelikli olarak bahsetmek gerekir ki bunun herhangi bir olumlu etkisi yoktur. Yalnızca görsel olarak farklı görünmek, daha kaslı bir vücuda sahip olunduğunu hissettirmek için işinize yarayabilir. Peki, damar belirginleştirme için en iyi antrenman programı hangisidir? Neler yapılmalıdır? Şimdi size bunlardan bahsedelim.

Yağ Oranını Düşürmek

Pump olmak, damarlı kollara sahip olmak olarak adlandırılır. Siz de damarlı kollara sahip olmak için antrenman programınızı yağ oranını düşürmeye yönelik olarak programlamalısınız. Fitness tutkunlarının yağ oranını azaltmak için attığı adımlar, damarların daha belirgin olmasını sağlayacaktır. Çünkü deri altındaki yağ tabakası, kalori alımı azalıp, kilo verildikçe giderek azalacak, damarları gölgeleyen yağ tabakası gittiği için kol damarlarınız daha belirgin olacaktır.

Üst Kısmı Çalıştırmak

Biceps, triceps, bench press ve ön kol kaslarınızı geliştirmek, şınav ve barfiks hareketlerini belirli program dahilinde uzun süre uygulamak, kollarınızdaki kasların gelişmesini sağlayacağı için damarlı kollara sahip olabilirsiniz. Ancak kısa süreli yapmak yerine, kas gruplarınızı uzun süren antrenmanlarla geliştirmelisiniz. Böylece kan akışınız hızlanacak ve kalp, kaslarınız için yeterli kanı pompalamak adına daha fazla çalışacaktır. Böylece damarlarda fazla kan olduğu için damarlı kollar ön plana çıkacaktır. Ancak tansiyon problemi olanların yoğun hareket programı uygulamaması gerektiğini unutmamalısınız.

Kardiyo Yapmak

Akciğer, kalp ve damarların fazla çalışmasını sağlayarak, gelişmesi için uygun ortamı oluşturmaya yönelik olarak gerçekleştirilen egzersizler, kardiyo olarak adlandırılır. Bu şekilde kalp ritminiz yükselir ve nefes alışverişleriniz daha hızlı hale gelir. Kardiyo yapmanız sonucunda kol damarlarınız daha belirgin hale gelmeye başlar. Ancak sağlığınızı tehdit edecek kadar yoğun hareketler yapmaktan kaçınmalısınız

Doğru Beslenmek

Arginin, sitrülin, nitrat ve kreatin içeren besinleri tüketmek de damarlı kollara sahip olmanıza yardımcı olacaktır. İçeriğinde bahsedilen bileşenlerin bulunduğu besinleri yoğun tüketmeniz gerekir. Bunun için belirli bir beslenme programı düzenlemeli, diyetisyenlerden de destek almalısınız. Doğru oranda tüketmek ve belirli bir beslenme düzenine sahip olmak, kol damarlarınızın belirginleşmesini sağlayacaktır.

Damarlarınızı Belirgin Hale Getiren Besinler

Eğer yağ oranınız yüksekse, kalori oranı düşük besinler tüketmeniz ve ardından antrenman programınızı yoğunlaştırmanız gerekir. Yağ yakımı, damarlarınızın belirginleşmesine yardımcı olur. Ancak yağ seviyeniz düşükse, o halde çeşitli bileşenlerin bulunduğu besinleri tüketmeye ağırlık vermelisiniz. Sitrülin, arginin, kreatin ve nitrat, bunlardan bazılarıdır. Peki, bahsedilen bileşenler hangi besinlerde bulunuyor?

·Arginin İçeren Besinler: Hindi, tavuk, süt, fıstık, nohut, kabak çekirdeği ve mercimek, arginin açısından en yoğun olan besinlerdir.

·Sitrülin İçeren Besinler: Karpuz suyu, soğan, sarımsak, karaciğer, salatalık ve balık, sitrülin oranı en fazla olan besinler arasındadır:

·Kreatin İçeren Besinler: Brokoli, lahana, sarımsak, soğan ve pırasa, kreatini en fazla barındıran besinlerdendir.

·Nitrat İçeren Besinler: Turp, pancar, ıspanak ve kerevizde bol miktarda nitrat bulunmaktadır.

Yukarıdaki besinleri düzenli olarak tüketen kişiler, damar belirginleşmesi konusunda büyük gelişme göstermektedirler. Ancak yalnızca bahsedilen besinleri tüketmek, kolda damar belirginleşmesi için yeterli değildir. Bunlara ek olarak kol damar çıkarma hareketleri de düzenli olarak gerçekleştirilmelidir.

Siz de vücut geliştirirken, aynı zamanda damarlı kollara sahip olmak isterseniz, damarlı kollar için antrenman programı uygulayabilirsiniz. Böylece kollarınızda belirgin olan damarlar sizi daha kaslı gösterebilir. Ancak bu durum yalnızca görüntü içindir. Sağlığınıza ya da kas gruplarınıza herhangi bir katkısı yoktur.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kol Damarları Nasıl Çıkarılır?

Fitness tutkunlarının çok sevdiği belirgin kol damarları, çeşitli faktörler sonucunda ortaya çıkar. Yağ oranının az olması, kas kütlesinin fazlalığı ve kreatin, nitrat, arginin ile sitrülin içeren besinlerin sık tüketilmesi ile sağlanabilir. Ancak bu durum her zaman gerçekleşmeyebilir. Görünüm dışında çalışmalarınıza herhangi bir katkısı yoktur.

Kol Damar Çıkarma Hareketleri Nelerdir?

Biceps, triceps, ön kol hareketleri ve bench press yoğun program dahilinde uygulanmalıdır. Bu şekilde ön kas grupları gelişecektir. Ancak yağ oranı fazla olan kişilerde kol damarı çıkarma son derece zordur.

Damar Belirginleştirme Zararlı Mı?

Bazı durumlarda kalp-damar sağlığını tehdit eden sonuçlara sebep olabilir. Ancak bu her zaman değildir. Genellikle düzenli fitness geçmişi olan kişilerde ortaya çıkan damar belirginleşmesinin sağlığa herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

 

 

Kaynaklar:

https://www.wikihow.com/Get-Veiny-Arms

https://www.healthline.com/health/veiny-arms

 

Önceki
Az Bilinen En İyi 7 Biceps Hareketi
Sonraki
En İyi Makro Takipçi Uygulamaları: Diyet Hedeflerinize Ulaşın