Fitness Vücut Tipleri Nelerdir? Vücut Tipini Öğren!
Her insanın farklı özellikleri bulunur ve sizde bulunmayan bir özellik sebebi ile diğer insanlardan değersiz olduğunuzu düşünmemeniz gerekir. Çünkü sizin sahip olduğunuz bir özellik başkasında olmayabilir. İşte bunun bilincinde olarak hareket etmelisiniz. Bir başkasının yaptığı fitness antrenmanları onun gelişmesine katkı sağlayabilir. Aynı antrenman sizin için yeterli olmayabilir. Bunlar tamamen kişinin vücut tipi ile alakalı. Peki, fitness vücut tipleri nelerdir? Vücut tipinizi nasıl öğrenebilirsiniz? Şimdi bu içerikte konu ile ilgili tüm detaylardan bahsedeceğiz.
Fitness Vücut Tipi Nedir?
Doğuştan aktarılan ve kişilerin zayıf, uzun ya da kilolu olmasına sebep olan vücut tipleri, somatotip olarak adlandırılan teori ile üçe ayrılmıştır. Teoriyi ortaya atan kişi ise Amerikalı bir psikolog. William Sheldon adındaki psikolog, insan fiziğinin üçe ayrıldığını ve bu özelliklerin doğuştan geldiğini vurgulamaktadır. Yani Sheldon’a göre endomorf, mezomorf ve ektomorf adında üç farklı vücut tipi var. Üç ayrıma göre kişi uzun ve zayıf, orta boylu ya da kilolu veya kısa olabilir. Fitness vücut tipleri de bu teoriye göre şekillendiğinden, vücut geliştirmeye başlamadan önce mutlaka vücut tipinizi öğrenmeli, beslenme ve antrenman programınızı buna göre ayarlamalısınız.
Kullandığınız fitness aksesuarları ya da gıda takviyesi ve vitaminler, vücut tipinize göre tercih edilmelidir. Yani bir başkasının antrenman programı size uygun olmayabilir. Onun kullandığı aletler, tükettiği besinler ya da aldığı vitaminler sizden farklı olabilir. Çünkü herkes kendine özgü yaratılmıştır. Bu nedenle bir başkasının antrenman programı sizde işe yaramadıysa, üzülmeyi bırakıp, kendi antrenman programınıza odaklanmalısınız. O halde vücut tiplerini birlikte ele alalım.
Endomorf Vücut Tipi
"Çok çabuk kilo alıyorum ve bunu bir türlü veremiyorum” diyorsanız, o halde sizin vücut tipiniz muhtemelen endomorf vücut tipine bir örnektir. Kısa boy ve nitekim fazla kilo en bariz özellikleri arasında yer almasına karşın kalça ve omuzların geniş olması, daha cüsseli bir duruş da örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca endomorf vücut tipine sahipseniz, aşağıdaki özellikleri kendinizde bulabilirsiniz:
·Yağlı bir vücut
·Yavaş metabolizma
·Geniş bel, kalça ve omuzlar
·Hızlı kilo alma
·Kilo vermede zorlanma
Yukarıdaki özellikleri kendinizde görüyorsanız, o halde endomorf vücut tipine sahip olabilirsiniz. Bu nedenle fitness programlarını vücut tipinize uygun olarak organize etmeli, kendinizi diğer vücut tiplerinin fitness programları ile karşılaştırmamalısınız.
Mezomorf Vücut Tipi
Üç vücut tipinin ortasında yer alır. Bu nedenle yağ oranı, kas gücü ve diğer fiziksel özellikler ortalama düzeydedir. Atletik bir yapı ve aynı zaman kaslı bir vücut, mezomorf vücut tipine sahip olanların en çok dikkat çeken özellikleri. Mezomorf vücut tipine sahip olanların kalça kısmı çok geniş olmamasına karşın omuzlar da son derece geniş olduğu için fitness yapmadan da doğal kaslı bir görünüme sahip olmalarıyla bilinirler. Diğer özellikleri ise aşağıdaki gibidir:
·Atletik bir vücut
·Hızlı metabolizma
·Düşük yağ oranı
·Geniş omuzlar
·Yoğun ve güçlü kaslar
·Yüksek kas yapma hızı
·İdeal kilo
Yukarıdaki özellikler, mezomorf vücut tipinin en bilinen özellikleridir. Ayrıca fitness tutkunları içerisinde mezomorf vücut tipine sahip olanlar, son derece hızlı kas yaptıkları için diğer vücut tipine sahip olan kişiler kendilerini yetersiz hissedebilmektedir. Bu nedenle vücut tipinize göre fitness programı hazırlamak son derece önemlidir.
Ektomorf Vücut Tipi
İnce ve uzun boylu olarak tanınan ektomorf vücut tipine sahip kişiler, son derece hızlı bir metabolizmaya sahip oldukları için kilo alma konusunda çok sorun yaşarlar. Kas yapıları da ince uzun olduğundan, kas yapmakta da çeşitli problemlerle karşılaşırlar. Yağ oranları son derece düşük olmakla birlikte kas kütleleri de oldukça azdır. Ektomorf vücut tipine ait diğer özellikler ise şu şekildedir:
·Zayıf bir vücut
·Uzun kol ve bacaklar
·Uzun boy
·Düşük yağ ve kas kütlesi
·Hızlı metabolizma
·Kilo almada zorlanma
·İnce kalça ve bel
·Dar omuzlar
Yukarıdaki özellikler ile öne çıkan ektomorf vücut tipi, zayıf görünen kişileri tanımlamaktadır. Bu vücut tipine sahip olan kişiler kas kazanmak için fazla kalori alsalar da metabolizmaları çok hızlı olduğu için kilo almada zorluk çekmektedirler. Bunun için güç kazanmaya odaklı, kalori azaltmayacak antrenman programı düzenlenmelidir.
Kadın ve erkek vücut tipleri farklı şekilde ele alınmaz. Üç vücut tipinin hem kadınlar hem de erkekler için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar vücut tipiniz sizi zorlasa da hayallerinizden vazgeçmemelisiniz. Çünkü doğru antrenman programı ile vücut tipinizi değiştirebilirsiniz.
Vücut Tipimi Nasıl Anlarım?
Fitness tutkunlarının yaptıkları antrenmanlar ile istedikleri kas kütlesine sahip olmak istemeleri son derece doğaldır. Ancak farklı bir vücut tipine göre hazırlanmış fitness antrenmanı ile bu hayalinizi gerçekleştirmeniz pek de mümkün değil. Bunun için öncelikle vücut tipini öğren ve sonrasında hayalindeki vücut için doğru antrenmanları yap. Peki, vücut tipi nasıl öğrenilir?
Aslında üç temel vücut tipine baktığınızda, kendi vücut tipinizi kolayca öğrenebilirsiniz. Kilo alamamak, çabuk kilo almak ya da küçük bir çaba ile hemen kilo verip veya almak, vücut tipinizi öğrenmede yeterli olur. Bunlardan hangisi size uygunsa, siz o vücut tipine sahipsiniz demektir. Aynı zamanda omuzlar, kalça ve bel de vücut tipinizin belirlenmesinde son derece etkili. Siz de bilgileri değerlendirerek ve görseldeki örnek vücutlara bakarak kendi vücut tipinizi kolayca öğrenebilirsiniz.
Vücut Tipi Değişir Mi?
Fitness vücut tipinizi öğrendiniz diyelim. Peki, vücut tipini değiştirmek, böylece daha kolay kas kazanmak mümkün mü? Evet. Ancak bunun için profesyonellerle ilerlemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Peki, bu nasıl olacak?
Unutmamalısınız ki hangi vücut tipine sahip olursanız olun kilo almak, vermek ya da farklı pek çok problem, imkansızlıkla değil, zorlukla ifade edilir. Yani zoru aşmak aslında kolay. Ancak bunun için profesyonellerden destek almalı, vücut tipinize uygun beslenmeli ve antrenman programına göre hareket etmelisiniz. Somatotip mantığına göre genetik bir vücut tipiniz olsa da doğru antrenman ve beslenme programı ile vücut tipiniz değişebilir. Kilo alamıyorsanız, kilo almanıza (tabii ki sağlıklı kilo almak, dirty bulk gibi değil) yardımcı olacak diyet programı, kilo veremiyorsanız, aldığınız kiloları hızla vermenizi sağlayacak yoğun antrenman programı, bir anda bambaşka bir vücuda sahip olmanızı sağlayabilir. Sağlıksız kilo almak da buna bir çözüm değil. Dirty bulk zararlı mıdır? isimli içeriğimizden konuyu daha detaylı öğrenebilirsiniz.
Somatotip olarak adlandırılan teori ile vücut tipleri üçe ayrıldığından, antrenman ve beslenme programınızı vücut tipinize göre ayarlamalısınız. Böylece çok daha kısa sürede çok daha etkili sonuçları elde edebilirsiniz. İşte biz de fitness vücut tipleri hakkında detaylı bilgi verdiğimiz bu içerikte konunun tüm detaylarını ele almaya çalıştık.
Kaynaklar:
https://www.everydayhealth.com/fitness/do-you-know-your-body-type/
https://en.wikipedia.org/wiki/Somatotype_and_constitutional_psychology