Genel

En İyi Makro Takipçi Uygulamaları: Diyet Hedeflerinize Ulaşın

En İyi Makro Takipçi Uygulamaları: Diyet Hedeflerinize Ulaşın

Hangi diyeti yaparsanız yapın tükettiğiniz gıdaların kalorisini bilmezseniz, vücudunuzun hangi gıdadan ne kadar beslendiğini anlayamazsınız. Bu durum kilo kontrolünüzü engeller, kas kazanım seviyenizi ölçmenize engel olur. Çünkü aldığınız karbonhidrat, protein ve yağlar, diyet programınızın nasıl ilerleyeceğini belirler. Bunun için kalori ölçmek son derece önemli. İşte bu tarz ölçüm ve takipleri beslenme takip uygulamalarıile gerçekleştirebilirsiniz. O halde size beslenme takibi sürecinden ve popüler uygulamalardan bahsedelim.

Kalori Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Kilo almanızı ya da vermenizi sağlayan unsur, aldığınız kalorilerdir. Eğer aldığınız kaloriden fazlasını yakmazsanız, o halde kilo almanızı engelleyemezsiniz. Bu durum da sporcular için son derece olumsuz bir durumdur. Keza aynı şekilde yaktığınızdan fazla kalori almazsanız, o halde kilo verirsiniz. Kas yapmak isteyenler için de bu durum güzel sonuçları doğurmayabilir. İşte bunun için beslenmenize son derece özen göstermeniz gerekir. İyi bir sporcu beslenmesi nasıl olmalıdır? isimli içeriğimizde de konunun pek çok detayından bahsetmiştik. Tüm bu süreç göz önünde bulundurulursa, kalori takibi yapmanızın size pek çok avantaj kazandıracağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kalori takibi ile aldığınız kalorileri hesaplayabilir, kilo alma ya da verme sürecinizin sekteye uğramasının önüne geçebilirsiniz. Bunu yapmak her zaman çok kolay olmayabilir. Yiyeceklerin kalorisini ya da bunları nasıl hesaplayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. İşte size bu süreçte çok büyük yardımcı olacak kalori takip uygulamaları, aldığınız kalorileri kolayca hesaplamanızı sağlayacak.

En Popüler Kalori Hesaplama Uygulamaları

Günlük ne kadar karbonhidrat, yağ ya da protein aldığınız, ne kadar kalori kazandığınız diyet süreciniz için son derece önemli. İşte bunun için makro takipçi uygulamalarından yararlanmak size pek çok fayda sağlayacaktır. Üstelik takibi son derece kolay hale getiren bu uygulamalar hem iOS hem de Android cihazlarda kullanılabiliyor. Öte yandan bu tür uygulamaları kullanmak, hangi besinden ne kadar tükettiğinizi görmenizi ve tüketmediğiniz besinleri tespit etmenizi kolaylaştıracaktır. O halde hedeflerinize ulaşmada size yardımcı olacak kalori takip uygulamaları hakkında söz edelim.

Lose It!

Makro takip uygulamaları içerisinde yer alan ve son derece popüler olan Lose It hem Android hem de iOS işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Makro takip uygulaması olduğundan karbonhidrat, protein ve yağ alımınızı kontrol etmenizi sağlamakla beraber günlük, haftalık ya da aylık analiz yapmanızı da kolaylaştırıyor. Ayrıca Lose İt ile su takibi, makro takip, cihaz entegrasyonu, grafikler ve raporlar, tarayıcı özelliği ile akıllı kamera gibi pek çok ayrıcalıktan yararlanabiliyorsunuz. Bilgisayar tarayıcısı ya da mobil cihazlar üzerinden rahatlıkla kullanabileceğiniz uygulama size çeşitli öneriler de sunduğundan, diyet sürecinizde son derece avantajlı sonuçlar elde edebiliyorsunuz.

Cronometer

Daha planlı hareket etmek ve doğru beslenmek için pek çok özellik ve ayrıcalığı bünyesinde barındıran Cronometer uygulaması, her mobil cihazda ve tarayıcıda rahatlıkla kullanılabilmektedir. App Store ve Google Play’de yer alan uygulama sayesinde dilediğiniz her yerde besin takibini kolayca yapabiliyorsunuz. Günlük, haftalık ya da aylık olarak hangi besinden ne kadar tükettiğiniz ne kadar kalori aldığınız, karbonhidrat, protein ve yağ alımınızın oranları gibi pek çok detay da uygulama sayesinde size rapor olarak sunuluyor. Özel diyet ayarları, sağlık raporları, çizelgeler, oruç zamanlayıcısı ve 84 besinin değerleri gibi çeşitli ayrıcalıklara Cronometer sayesinde sahip olabilirsiniz.

MyFitnessPal

Türkçe arayüzü bulunan MyFitnessPal, Türkiye’de en çok kullanılan kalori hesaplama uygulamaları arasında yer almaktadır. Pek çok aracı bünyesinde barındıran uygulama, 50’den fazla popüler uygulama ile entegre olma imkanını da sunmaktadır. Samsung Health, FitBit ve Apple HealthKit bunlardan yalnızca bazıları. Hedefleriniz için size öneriler sunan, diyet programları düzenleyen ve çeşitli özellikleri bünyesinde barındıran uygulama ile günlük, haftalık ya da aylık aldığınız kalorileri kolayca hesaplayabiliyorsunuz. Uygulamayı kullanan diğer kullanıcılar ile sohbet etme, barkod okuyucusu sayesinde paketli gıdalardaki kalori miktarını öğrenme ve tükettiğiniz kalorilere göre grafikleri görme gibi çeşitli avantajlara ulaşma şansına da sahip olacaksınız. Bunun yanında MyFitnessPal uygulamasını Google Play ve App Store üzerinden güvenle indirebilirsiniz.

Lifesum

Son derece basitleştirilmiş bir arayüze sahip olan Lifesum; besin değerlerini öğrenme, diyet programı oluşturma, besin takibi yapma ve öneriler alma gibi pek çok ayrıcalığı size sunmaktadır. Üstelik hem App Store hem de Google Play üzerinden uygulamayı mobil cihazlarınıza kolayca indirebiliyorsunuz. Makro takip yapma imkanına da erişebilirsiniz. Yani karbonhidrat, protein ve yağ alımlarınızı eş zamanlı olarak kontrol edip, diyet sürecinizi organize edebilirsiniz. Buna ek olarak çeşitli yemek tariflerini de uygulama üzerinden görme imkanınız bulunuyor.

FatSecret

Arayüzü Türkçe olan beslenme takip uygulamalarından bir tanesi de FatSecret’tir. Kilo vermek, kilo almak ya da sağlıklı beslenmek isteyen herkes için uygun bir platformdur. Tamamen ücretsiz olması ile dikkat çeken uygulama, son derece kolay bir arayüze sahiptir. Yediklerinizi takip etmek, kalori hesabı yapmak, makro takip gerçekleştirmek, diyet önerilerini incelemek ve daha pek çok ayrıcalık da FatSecret sayesinde sizinle olacak. App Store ve Google Play’den güvenle indirebilmeniz de mümkün olduğundan, dilediğiniz her yerde uygulamayı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

 

Yukarıdaki beslenme takip uygulamaları ile spor ve diyet sürecinizi daima kontrol altında tutabilirsiniz. Aldığınız kaloriler, karbonhidratlar, yağlar ve proteinleri anlık olarak görebilmenin en avantajlı yoludur. Ayrıca gıda takviyesi ve vitaminler alınmadan önce nasıl beslendiğinizi daha net şekilde görmüş olursunuz. Daha fazla kas kazanmak için kreatin ya da protein tozu kullanmadan önce belirli bir yağ düzeyine ulaşmanız gerektiğinden, bu süreçte size en büyük yardımı yukarıda yer alan uygulamalar sağlayacaktır.

Beslenme Takip Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Makro takip; karbonhidrat, protein ve yağ alımınızın eş zamanlı olarak kontrol edilmesidir. Bu nedenle günlük, haftalık ya da aylık olarak hangisinden ne kadar aldığınızı görmenizi sağlar. Ancak spor yapma sürecinde fazla sabırsız olunabildiğinden, bazı durumlarda ulaşılması gereken hedef gözden kaçabilir. Henüz hedefe ulaşılmadan kreatin, protein tozu ya da diğer supplementler alınmak istenebilir. İşte bunu önlemek, nerede olduğunuz görmek ve önerilerden yararlanmak için kalori hesaplama uygulaması son derece faydalıdır.

En iyi makro takip uygulamaları ile diyet hedeflerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Üstelik hedeflediğiniz kiloya ya da kas kütlesine ulaşmak için sahip olmanız gereken yağ düzeyinizi de kontrol altında tutabilirsiniz. Diyet sürecinizin başında, ortasında ve sonunda nerede olduğunuzu görmenizi sağlayacağından, bahsettiğimiz uygulamalar arasından size uygun olanı seçerek, hemen makro takip sürecinizi başlatabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

https://www.healthline.com/nutrition/best-calorie-counters

https://www.forbes.com/health/body/best-calorie-counting-apps/

 

Önceki
Damarlı Kollar İçin En Etkili Antrenman Programı
Sonraki
Aristo Diyeti Nedir?