Genel

Kas Büyümesi ve İyileşmesi İçin En Önemli 5 Vitamin

Kas Büyümesi ve İyileşmesi İçin En Önemli 5 Vitamin

Vücut geliştirme ile uğraşan herkesin hayali kaslı bir vücuda kavuşmaktır. Bu nedenle, çoğumuz sporun yanı sıra çeşitli takviyeler ve ek besinler alarak kas gelişimini arttırmayı hedefleriz. Her ne kadar protein tozu ve amino asitler bu noktada aklımıza gelen başlıca takviyeler olsa da yaptığımız spordan tam verim alabilmek için vitamin kullanımına önem vermemiz gerekir.

 

 

Vitaminler, kas büyümesi ve iyileşmesi için büyük öneme sahiptir. Spor sonrasında aldığınız proteinin daha iyi ve hızlı işlenmesi, amino asitlerin sentezlenmesi ve benzeri görevleri olan vitaminler, bir sporcunun olmazsa olmazıdır. Multivitaminler sayesinde kolay bir şekilde vücuda alınabilen bu vitaminler, spordan alınan verimi büyük oranda arttırır. Eğer siz de kas büyümesi ve iyileşmesi için hangi vitaminleri almanız gerektiğini merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

  1. A Vitamini

Adını çok fazla duymasak da A vitamini sporcuların ihtiyaç duyduğu başlıca vitaminlerdendir. Göz sağlığı açısından büyük faydaları olan bu vitaminin sporcular için de çeşitli faydaları vardır. Özellikle vücut geliştiriciler için A vitamini olmazsa olmazdır, zira kas büyümesi için gerekli olan protein sentezini destekler ve daha hızlı bir şekilde kas inşası sağlar. 

Kas sentezinin artması, A vitamininin düştüğü anlamına gelir; çünkü kas onarım ve inşası sırasında proteinin parçalanması gerekir, bu işlem de A vitamini ile gerçekleşir. Dolayısıyla düzenli ve ağır spor yapan kişiler A vitamini takviyesi alarak kas büyümesini destekleyebilirler.

A vitamininin bir diğer faydası ise vücuttaki testosteron seviyesini arttırmasıdır. Testosteron seviyesinin kas büyümesi ile doğrudan ilişkili olduğunu düşünürsek A vitamini alan bir sporcunun daha hızlı gelişim sağlayacağını söyleyebiliriz.

  1. B Vitamini

Her sporcu B vitamininin marifetlerini duymuştur. Vücut geliştirme ile uğraşan kişiler, özellikle B6 ve B12 vitaminlerinin, kas onarımı için ne kadar önemli olduğunu bilir. Çoğu sporcu takviyesi de içeriğinde düşük seviyelerde bile olsa B6 vitamini barındırarak sporcuların B6 ihtiyacını karşılamayı hedefler. Bu sebeple, B vitaminlerini dışarıdan ek bir takviye olarak almanın spordan alınacak verimi arttıracağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Peki, "B vitamininin görevi nedir?” B vitamini, protein metabolizmasında direkt görev alır. Dolayısıyla alınan protein miktarı ne kadar yüksek vücudun ihtiyaç duyacağı B vitamini ihtiyacı da o kadar yüksek olur. B vitamini alımının verimini arttırmak için folik asitle birlikte almak tavsiye edilir.

  1. C Vitamini

En çok duyduğumuz, en çok tüketilen ve en bilinen vitaminlerden birisi C vitaminidir. Özellikle bağışıklık sistemi üzerindeki faydaları nedeniyle alımı tavsiye edilen C vitamini, vücut geliştirme ile uğraşan sporcular için de faydalı bir vitamindir. Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir.

C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur. Bu sayede, vücudun kas inşası sürecini hızlandırır ve kasların büyümesini sağlar.

C vitamininin kolajen oluşumuna da yardımcı olduğunu söylemeliyiz. Zira, kolajen bağ dokusunun birincil bileşeni olması nedeniyle C vitamini, kas ve kemikleri yaralanmalardan korur. Kas büyümesi dediğimiz süreç de kasların yıpranması, zarar görmesi ve yeniden inşa edilmesi olduğu için bu noktada C vitamini büyük rol oynar. Ayrıca, C vitamini spordan alınan verimi de arttırır; kolajeni güçlendirerek eklemlerin incinme ve zarar görmeye karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlayarak daha yüksek ağırlıklara herhangi bir sakatlanma olmadan çıkmanıza olanak tanır.

  1. D Vitamini

En çok tanınan vitaminlerden olan D vitamini, halk arasında güneş vitamini olarak da bilinir. Cilde güneşten gelen UV ışınlarının ürettiği D vitamininin kas gücü ve genel spor performansı ile direkt ilişkili olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla, haftada en az yarım saat güneş ışığına maruz kalmak ve düzenli bir şekilde dışarı çıkarak güneş ışığı almak doğal bir şekilde D vitamini ihtiyacınızı karşılamak için elzemdir.

D vitamininin en büyük faydası testosteron seviyelerini arttırması, dolayısıyla protein sentezini desteklemesidir. Ayrıca, D vitamininin çeşitli hastalıklara karşı korunmada yardımcı olduğu ve kas büyümesini de hızlandırdığını söyleyebiliriz. Genel olarak vücudun daha sağlıklı ve dinç olmasını sağlayan D vitamini, spordan aldığınız verimi arttırmayı da sağlar.

  1. E Vitamini

En güçlü antioksidanlar arasında olan E vitamini, adını fazla duymadığımız ancak çok faydalı olan bir vitamindir. Özellikle cilt problemlerine birebir olan E vitamini, çok sayıda faydaya sahiptir. Özellikle sporcular ve vücut geliştiricilerin kullanması tavsiye edilen bu vitaminin egzersiz sırasında üretilen serbest radikallerin toksik etkilerine karşı faydası vardır.

Özellikle kas iyileşmesi ve büyümesi için elzem olan E vitamini, serbest radikalleri vücuttan temizleyerek iyileşme sürecini daha da verimli bir hale getirir. Buna ek olarak E vitamininin kan basıncı üzerinde olumlu etkisi olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Ayrıca, kas hücrelerinin gelişmesi ve yenilenmesinde de E vitamininin etkili olduğu bilinmektedir.

FAYDALANILAN KAYNAKLAR

https://www.muscleandstrength.com/articles/5-most-important-vitamins-for-muscle-growth-recovery

https://greatist.com/fitness/best-vitamins-for-muscle-growth

Önceki
Plaj Vücudu Yapmanız İçin En İyi Yöntemler – Çok Kısa Sürede
Sonraki
Adonis (Oblik) Kası Nedir & Evde Adonis Kası Nasıl Yapılır?