Genel

Kas Gelişimine Katkı Sağlayan ve Kolay Hazırlanan Yüksek Proteinli Yemek Tarifleri

Kas Gelişimine Katkı Sağlayan ve Kolay Hazırlanan Yüksek Proteinli Yemek Tarifleri

Vücut geliştirme sürecine giren kişiler, yüksek proteinli yemek tariflerinden sıklıkla yararlanmaktadır. Yemeklerden alınan keyfin korunması ve yapılan egzersizlerin etki gösterebilmesi için uygun beslenme alışkanlıklarına sahip olmak gerekmektedir. Bu süreç, protein tozu ve amino asit tozu gibi takviye gıdalar aracılığıyla çok daha verimli bir hale getirilebilmektedir. 

Yüksek proteinli yemek tarifleri, vücut geliştirme sürecine giren kişilerin beslenme programlarına dâhil edilmektedir. Besleyici ve lezzetli olmaları nedeniyle öne çıkan yüksek proteinli yemekler, kişilerin daha hızlı kas geliştirmesine yardımcı olmaktadır. Diyet listelerine dâhil edilen ve spor programlarının verimlilik düzeyini arttıran yemek tarifleri şu şekilde sıralanmaktadır:

Fırında Kuzu

Kuzu eti; yüksek protein düzeyine sahip olması nedeniyle, kas geliştirme ve sağlıklı kilo verme süreçlerine son derece fayda sağlamaktadır. Yüksek proteinli yemek tarifleri arasında yer alan fırında kuzu, oldukça basit adımlarla hazırlanmaktadır. Fırında kuzu için gereken malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • 1 adet kuzu but

  • 1 çay kaşığı kişniş tozu

  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu

  • Yarım su bardağı zeytinyağı

  • Tercihe göre baharat 

Fırında pişmesi nedeniyle son derece sağlıklı olan kuzu eti, 6 saat kadar marine suyunda dinlendirilmektedir. Daha sonra, kuzu etinin üzerine yatay çizgiler atılmakta ve et üzerine istenilen miktarda baharat katılmaktadır. Üzerini yağlı kâğıt ile kapatarak, 180° önceden ısıtılmış fırında 45 – 50 dakika kadar pişirilmektedir. 

Mercimekli Pırasa Yemeği 

Yeşil mercimek ve pırasa, güçlü birer antioksidan olmaları nedeniyle; yağ yakımı sürecine katkı sağlamaktadırlar. Pişirilerek tüketildiğinde, yüksek işlevli protein özelliği gösteren bu gıdalar; kişilerin vücut geliştirme sürecinin hızlanmasına yardımcı olmaktadır. Yüksek proteinli yemek tarifleri arasında yer alan mercimekli pırasa yemeği için gereken malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Yarım su bardağı yeşil mercimek

  • Yarım su bardağı kırmızı mercimek

  • Yarım su bardağı karabuğday

  • Üç adet orta boy pırasa

  • İki adet orta boy domates

  • Bir adet orta boy kuru soğan

  • Beş diş sarımsak

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

  • İsteğe bağlı baharat

Tüm tahıllar, üç su bardağı su ile kısık ateşte yarım saat kadar haşlanır. Ayrı bir tencerede; sarımsak, soğan, pırasa ve son olarak domates; kısık ateşte sotelenir. Daha sonra haşlanan tahıllar da sote içerisine dâhil edilir. İstenilen baharatlarla tatlandırılan yemek, on dakika kadar kaynadıktan sonra servise hazır hale gelmektedir. 

Hindi Izgara 

Hindi eti, özellikle karın kaslarının gelişimine son derece katkı sağlamaktadır. Et çeşitleri arasında yüksek proteinli olması nedeniyle öne çıkan hindi eti, lezzetli ve sağlıklı olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Izgara yardımıyla pişen hindi eti ise yemeğin daha az kalorili olmasına olanak tanımaktadır. Yüksek proteinli besinler arasında yer alan hindi ızgara için gereken malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • 1 paket hindi göğüs eti

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 orta boy soğanın suyu

  • 1/3 su bardağı maden suyu 

  • İki diş sarımsak

  • Tuz 

  • Karabiber

Maden suyu, soğan suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve baharatlar derin bir kapta karıştırılır. Söz konusu etin tam olarak pişmesi için hindi göğüslerin 2 – 3 saat kadar buzdolabında bekletilmesi gerekmektedir. Marine suyuyla karıştırılan hindi göğsü, kızgın döküm ızgara tavada yavaş yavaş pişirilir. İstenilen salata ile servis edilen bu yemek, protein desteği sağlaması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. 

Et Sote

Et sote, hemen hemen herkesin kolayca yapabildiği ve yerken son derece keyif aldığı yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Et yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan et sote, yüksek proteinli yemek tarifleri arasında yer almakta ve spor yapan kişiler tarafından bol bol tüketilmektedir. Az miktar pilav ile de tüketilebilen et sote tarifi için gereken malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı tereyağı 

  • 1 adet orta boy soğan

  • Yarım kilo kuşbaşı et

  • 2 adet orta boy domates

  • 3 adet yeşilbiber

  • 1 adet kapya biber

  • Sıcak su

  • Tercihe bağlı baharat

Öncelikle zeytinyağı ve tereyağı, geniş bir tavaya alınarak kısık ateşte ısıtılır. Daha sonra tava içerisine sırasıyla soğan ve kuşbaşı doğranmış et ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve et suyunu çekene kadar pişirilir. Yemek, doğranmış domates ve sivri biberler de eklenerek bir süre daha pişirilir. Daha sonra üzerini kaplayacak kadar sıcak su eklenir ve etler hoşlanmaya bırakılır. 

Haşlanmış Yumurta Salatası

Yumurta, vücut geliştirme sürecine giren kişilerin en fazla tükettiği ürünler arasında yer almaktadır. Yüksek proteinli besinler arasında yer alan yumurtanın, sahanda ve haşlanmış gibi pişirme yöntemleri bulunmaktadır. Haşlanmış yumurta, yağ ve baharat eklenmemesi nedeniyle; kas gelişimi için çok daha etkili olmaktadır. Salata malzemeleriyle birleştiğinde mükemmel bir sonuç çıkaran haşlanmış yumurta, sporcular için mükemmel bir öğün olarak nitelendirilmektedir. 

  • 5 adet haşlanmış yumurta

  • Taze nane 

  • Maydanoz

  • Dereotu

  • Yeşil soğan

  • Tercihe bağlı baharat 

Fırında Kaşarlı Mantar 

Mantar, protein ağırlıklı besinler arasında yer almakta ve kişiler tarafından büyük bir beğeniyle tüketilmektedir. Mantar ve kaşarın fırın içerisinde pişirilmesiyle yapılan bu yüksek proteinli yemek, kişilerin kas geliştirme sürecinde daha sağlıklı ve dinç olmalarına yardımcı olmaktadır. Yüksek proteinli yemek tarifleri arasında yer alan fırında kaşarlı mantar için gereken malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • 20 adet orta boy mantar

  • 100 gr kaşar peyniri

İlk olarak, mantarlar soyularak tepsi içerisine dizilir. Rendelenmiş 100 gr kadar kaşar peyniri, mantarlar üzerine tek tek eklenir. 10 – 15 dakika kadar pişirdikten sonra tüketime hazır hale gelen fırında kaşarlı mantar, yüksek proteinli bir yemek çeşidi olmasıyla sıklıkla tercih edilmektedir. 

Önceki
Karbonhidrat Nedir? Hangi Yiyecekler Karbonhidrat İçerir?
Sonraki
Spora Yeni Başlayan Kişiler Nasıl Beslenmeli? Vücut Geliştirme İçin Beslenme Programı