Özellikle spor yapmaya yeni başlayan kişiler, nasıl beslenmesi gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşamaktadır. Yapılan antrenmanların zorluğuna göre planlanan beslenme listesinin, kişilerin kas gelişimine katkı sağlaması önem arz etmektedir. Diyetisyenler tarafından hazırlanan bu programlar, kişilerin hayal ettikleri ideal vücuda daha sağlıklı bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olmaktadır.
Vücut geliştirme için beslenme programı, ağırlıklı olarak protein içeren besinlerden oluşmaktadır. Protein içeren besinler, kas gruplarının daha hızlı gelişmesine ve kişinin kendisini daha dinç hissetmesine yardımcı olmaktadır. Uzman kişiler tarafından hazırlanan bu programlar sayesinde, sporcuların istedikleri vücut yapısına hızlı bir şekilde sahip olması mümkün hale gelmektedir.
Vücut geliştirme süreci, kilo verme veya kilo alma süreçleriyle sınırlı kalmamaktadır. Vücut geliştirmenin asıl amacı, tüm vücut sistemlerinin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktır. Bu amaç uğruna yapılan eylemler, antrenman programı ve beslenme planı olarak sıralanmaktadır. Uygun antrenman ve sağlıklı beslenme planlarının tam olarak işe yarayabilmesi, bu iki eylemin aynı anda yapılması ile mümkün hale gelmektedir.
Kas Yapan Besinler Nelerdir?
Kas yapan besinler, kişilerin antrenmanlardan aldıkları verimi arttırmaktadır. Antrenman programları, beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmediği takdirde yeterince sonuç vermemektedir. Vücut geliştirme sürecinde kas yapan besinleri daha sık tüketmek, yapılan antrenmanların daha verimli ve daha etkili olmasını mümkün hale getirmektedir.
Kas gelişimine katkı sağlayan besinler; yumurta, tavuk eti, kırmızı et, balıketi ve yulaf gibi protein ağırlıklı olarak sıralanmaktadır. Spora yeni başlayan kişilerin, beslenme alışkanlıklarını bu besinler çerçevesine oluşturması gerekmektedir. Proteinler ağırlıklı besin maddeleri, antrenman ile gelişen kas gruplarının daha hızlı büyümesine ve daha dayanıklı olmasına yardımcı olmaktadır.
Kas Yapan Takviye Ürünler Nelerdir?
Piyasada bulunan takviye ürünler, vücut geliştirme sürecine yeni girenler için son derece faydalı olmaktadır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dâhil edilen takviye edici gıdalar, kişilerin daha hızlı ve daha kalıcı kas geliştirmesine olanak tanımaktadır. Özellikle protein içerikli takviye besinler, vücut geliştirme sürecine katkı sağlaması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Takviye edici besinler; protein tozu, amino asit tozu ve güç/performans ürünleri olarak sıralanmaktadır. Düzenli olarak takviye edici gıda kullanmak ve antrenman programına sadık kalmak, vücut geliştirme sürecine yeni giren kişiler için son derece önem arz etmektedir. Sürece yeni başlayan kişiler, kas gelişiminin hızlandığını görerek daha fazla motive olmaktadır.
Vücut Geliştirme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vücut geliştirme sürecinde beslenme alışkanlıkları ile alakalı olarak dikkat edilmesi gereken pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin dikkate alınmadığı durumlarda, kas gelişimi yavaşlamakta ve yapılan egzersizlerin verim düzeyi düşmektedir. Spora yeni başlayan kişilerin beslenme alışkanlıkları konusunda dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:
Öğün Sayısını Arttırmak
Standart üç öğünlük beslenme programı, vücut geliştirme sürecine giren kişiler için işlevsel değildir. Spora yeni başlayan kişilerin, öğün sayısını beşe kadar çıkarması gerekmektedir. Küçük küçük ama sık sık yenilen öğünler, söz konusu sporcunun dinç kalmasına olanak tanımaktadır. Beş öğün şeklinde planlanan sporcu beslenme programı; sağlıklı, hafif ve besleyici gıdalardan oluşmaktadır.
İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durmak
Katkı maddesi içeren işlenmiş gıdalar, vücut geliştirme sürecine giren kişilerin başarısız olmasına neden olmaktadır. İşlenmiş gıdaların içinde bulunan trans yağ ve koruyucu kimyasallar, söz konusu gıdanın son derece zararlı olmasına yol açmaktadır. Spora yeni başlayan kişilerin, işlenmiş gıda içermeyen bir beslenme programına sahip olması; kas gelişiminin hızlanması için önem arz etmektedir.
Sıvı Tüketimine Dikkat Etmek
Spor yapan veya yapmayan tüm bireyler, sağlıklı bir şekilde yaşayabilmek için sıvı tüketimine ihtiyaç duymaktadır. İnsan vücudunun yarısından fazlası sıvı bazlıdır ve insan vücudu yeteri kadar sıvı alamadığında hantallaşmaktadır. Vücut geliştirme sürecine baş koyan kişilerin, diğer kişilere nazaran çok daha fazla su içmesi gerekmektedir. Minimum üç litre olarak belirlenen bu sıvı miktarı, söz konusu sporcunun daha dinç olmasına yardımcı olmaktadır.
Karbonhidrat Tüketimini Azaltmak
Karbonhidrat içeren besinler, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmekte ve deri altına biriken yağların artmasına neden olmaktadır. Bununla beraber, karbonhidrat tüketimi yüksek işlevli vücut fonksiyonlarının çalışması için son derece önem arz etmektedir. Spora yeni başlayan kişilerin, karbonhidrat tüketimini optimum düzeyde tutması ve nişastalı besinleri azaltması gerekmektedir.
Protein Tüketimini Arttırmak
Yağsız ve protein ağırlıklı besin tüketmek, kas gelişiminin hızlanmasına olanak tanımaktadır. Spora yeni başlayan kişilerin neredeyse tüm öğünlerinde protein bulundurması önem arz etmektedir. Protein içeren besinler, yağ yakımı konusunda rol oynayan hormonların salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda spora yeni başlayan kişilerin protein ağırlıklı beslenmesi gerekmektedir.
Spora Yeni Başlayan Kişiler İçin Beslenme Programı
Vücut geliştirme yemek planı, kişilerin yaptıkları antrenmandan daha fazla sonuç almasına yardımcı olmaktadır. Spora yeni başlayan kişiler için ayarlanan programlar, genellikle çok yormayacak şekilde ve protein ağırlıklı besinlerle oluşturulmaktadır. Beslenme planlarının tümü, diyetisyenler tarafından kişiye özel olarak formüle edilmektedir.
150 kiloluk bir erkeğin, spora başladığı ilk dönemlerinde, günlük ortalama 2.500 kalori alması gerekmektedir. Bu kalori miktarının, 218 gramı protein, 218 gramı karbonhidrat ve 83 gramı yağdan oluşmaktadır. Genel sağlığı geliştirmek amacıyla düşük kalorili meyve ve sebzelerle tamamlanan bu liste, spora başlayan kişilerin dirençli kalabilmesine olanak tanımaktadır.
Söz konusu yemek programının, 5 veya 6 öğünden oluşması gerekmektedir. Öğün sayısı, kişilerin yaptıkları egzersizlerden verim alma düzeyi ile doğru orantılıdır. Sık sık beslenerek uyarılan vücut, yapılan egzersizlere karşı daha dayanıklı hale gelmektedir. Düşük karbonhidratlı besleyici besinleri sık sık yemek, yapılan antrenmanın verim düzeyini arttırmaktadır.