Genel

Karbonhidrat Nedir? Hangi Yiyecekler Karbonhidrat İçerir?

Karbonhidrat Nedir? Hangi Yiyecekler Karbonhidrat İçerir?

Karbonhidrat, besin kaynakları arasında önemli bir yer tutmakta ve vücut sistemlerinin çalışmasında aktif rol oynamaktadır. İnsan vücudunun enerji oluşturabilmesini sağlayan karbonhidrat içerikli besinler; doğada en çok bulunan organik maddeler olarak nitelendirilmektedir. 

Karbonhidrat tüketimi, aşırı düzeylere ulaşmadığı takdirde insan vücudu için son derece faydalı olmaktadır. Sürekli olarak karbonhidrat tüketmek ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak; obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp/damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır.

Karbonhidrat Nedir?

Karbonhidrat; ekmek, patates, süt ve mısır gibi besinlerde bulunmakta ve insan vücudunun enerji üretmesine yardımcı olmaktadır. İnsan vücudunun hayatta kalabilmesi için düzenli olarak karbonat tüketmesi gerekmektedir. Karbonhidrat ağırlıklı besinler, günlük hayatta en çok tüketilen gıda çeşitleri arasında yer almaktadır. 

Karbonhidrat; vitamin ve mineral çeşitleri gibi vücut sistemlerinin çalışma sürecinde aktif rol oynamaktadır. Karbonhidrat eksikliği, kişilerin zayıf düşmesine ve halsiz hissetmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kişilerin, sağlıklı karbonhidrat içeren besin çeşitlerine ağırlık vermesi ve direnç geliştirmesine katkı sağlayacak gıdalar yönelmesi gerekmektedir. 

Karbonhidratların Özellikleri Nelerdir?

Karbonhidratlar, insan ve hayvan vücudunun bütün hücrelerinde bulunmaktadırlar. Karbonhidrat sentezi ile hücre mitokondrilerine enerji gitmekte ve bu sayede insan vücudu, yürümek ve konuşmak gibi hayati işlevlerini yerine getirebilmektedir. Ayrıca karbonhidrat, beyin aktivasyonları için de son derece önem arz etmektedir. Karbonhidratların diğer özellikleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kan gruplarının oluşmasında rol oynamaktadır. 

  • Nöron aktivasyonunun hammaddesidir. 

  • Hidrojen, oksijen ve karbon moleküllerinden oluşmaktadır. 

  • DNA ve nükleik asitlerin içerisinde yer almaktadır. 

  • Günlük olarak tüketilen besinlerde yer almaktadır. 

  • İnsan vücudunun ısınmasına yardımcı olmaktadır. 

  • İnsan vücudunun enerji üretmesine olanak tanımaktadır. 

Karbonhidrat Neden Önemlidir?

Karbonhidrat içeren yiyecekler, vücudun enerji oluşturmasını ve günlük hayatta yaptığı fonksiyonları yerine getirmesini mümkün kılmaktadır. Karbonhidrat tüketiminin azaldığı durumlarda kişiler, halsiz ve yorgun hissetmektedir. Bu nedenle karbonhidrat açısından zayıf olan diyet listeleri, kişilerin enerji düşüklüğü yaşamasına neden olmaktadır. 

Karbonhidrat tüketiminin aşırıya kaçmadan gerçekleşmesi, kişilerin kilo problemi yaşamaması adına önem arz etmektedir. Sürekli olarak yağlı ve hamur içeren besin çeşitlerini tüketmek, vücuda giren fazla enerjinin depolanmasına neden olmaktadır. Bu durum, kişilerin fazladan kilo geliştirmesine ve çok daha zor kilo vermesine sebebiyet vermektedir. 

Karbonhidrat Kilo Yapar Mı?

Her besin çeşidinde olduğu gibi karbonhidrat içeren gıdaların da fazla tüketilmesi; obezite probleminin baş göstermesine neden olmaktadır. Karbonhidratlar, vücut içerisinde doğrudan depolanan ve enerji amacıyla kullanılan bir besin değeri olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, vücut içerisine fazladan karbonhidrat girmesi; yağ depolarının genişlemesine ve kişinin kilo almasına neden olmaktadır. 

Ekmek, patates, mısır, kurabiye, unlu mamuller ve işlenmiş gıdalar; yüksek düzeyde sağlıksız karbonhidrat içermeleri nedeniyle, kişilerin kilo almasına sebebiyet vermektedir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve vücudun yağ dengesini koruyabilmek için karbonhidrat tüketimini optimize etmek gerekmektedir. Aksi takdirde, fazla kilo nedeniyle ortaya çıkan sonuçlardan kurtulmak zorlaşmaktadır. 

Düzenli olarak spor yapmak, protein ağırlıklı beslenmek ve karbonhidrat tüketimini optimize etmek; kilo problemlerinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Kilo problemi, kişilerin diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklara yakalanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, protein ağırlıklı beslenmek ve gerektiği durumlarda protein tozu kullanmak; kilo alma problemlerini azaltabilmektedir.

 

Karbonhidrat Zararlı Mıdır?

Karbonhidrat, aşırı düzeyde tüketilmediği sürece insan vücuduna zarar vermemektedir. Ekmek, patates, süt, mısır ve bulgur besinleri içerisinde bol bol bulunan karbonhidrat; kişilerin kendi yaşamlarını sağlıklı bir şekilde idame ettirmelerine yardımcı olmaktadır. 

Kurabiye, pasta, pizza, mantı, bisküvi ve diğer işlenmiş gıdalar; sağlıksız karbonhidrat içermeleri nedeniyle kilo alımına sebebiyet vermektedir. Aşırı kilo, kişilerin kalp/damar hastalıkları ve diyabet hastalığı gibi olumsuz durumlar yaşamasına neden olmaktadır. Bu nedenle, beslenme alışkanlıklarının sağlıklı bir düzeye çekilmesi; çeşitli kronik hastalıkların önlenmesi açısından önem arz etmektedir. 

Karbonhidrat içeren yiyecekler, aşırı zayıflıktan şikâyetçi olan kişilerin beslenme programlarına dâhil edilmektedir. Kilo alamama problemi yaşayan kişilerin, diyetisyenler tarafından oluşturulan diyet listelerine sadık kalması ve karbonhidrat tüketimini arttırması gerekmektedir. Bu süreçte takviye edici besin olarak kilo ve hacim ürünleri kullanmak, kişilerin daha sağlıklı kilo almasına yardımcı olmaktadır.

Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Unlu mamuller, patates, baklagiller, şeker çeşitleri, süt ve süt ürünleri; karbonhidrat içeren yiyecekler olarak sıralanmaktadır. Muz, elma ve çilek gibi şeker içeren meyveler de karbonhidrat içeren yiyecekler grubuna girmektedir. Bu besinlerin zararlı hale gelmesinde rol oynayan ana faktör, tüketilme şekilleri olarak gösterilmektedir. 

Vücut ısısını düzenleyen ve vücudun yeteri kadar enerji üretmesini sağlamayan karbonhidrat içerikli besinler, düzenli olarak ve sağlıklı formlarda tüketilmediği takdirde olumsuz vücut hastalıklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle, bu ürünlerin mümkün olan en sağlıklı şekilde aşırıya kaçmadan tüketilmesi; kronik hastalıkların baş göstermemesi açısından önem arz etmektedir. 

Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Nasıl Tüketilmelidir?

Karbonhidrat içeren yiyeceklerin, daha geniş zaman aralıklarıyla az az tüketilmesi; enerji düzeyini düşürmemesi ve kilo alımına sebebiyet vermemesi nedeniyle önem arz etmektedir. Karbonhidrat, vücudun enerji santrallerini beslemektedir ve eksikliği söz konusu olduğunda; kişiler kendilerini aşırı derecede yorgun hissetmektedir. 

Tüm bu nedenlerle, karbonhidrat tüketiminin sıfıra indirilmeden sağlıklı bir düzeyde ilerletilmesi gerekmektedir. Sağlıklı karbonhidratlar; tam tahıllı ekmekler, ev yapımı hamur işleri ve trans yağ içermeyen patates yemekleri olarak sıralanmaktadır. Sağlıklı ve enerji veren bu karbonhidrat çeşitlerinin, beslenme alışkanlıklarına dâhil edilmesi kilo alma problemlerinin azalmasına yardımcı olmaktadır. 

Önceki
Kas Gelişimine Katkı Sağlayan ve Kolay Hazırlanan Yüksek Proteinli Yemek Tarifleri
Sonraki
Spora Yeni Başlayan Kişiler Nasıl Beslenmeli? Vücut Geliştirme İçin Beslenme Programı