Genel

Diyetisyenlere Göre 2023'te Kilo Vermek İçin Öğün Yerine Geçen 8 Mükemmel Shake’ler

Diyetisyenlere Göre 2023'te Kilo Vermek İçin Öğün Yerine Geçen 8 Mükemmel Shake’ler

Shake’ler, özellikle protein shake’leri, sabahları kısıtlı zamanı olanlar için kolay ve besleyici bir kahvaltı seçeneği olabilir. Kahvaltı yerine geçebildiği gibi, günün herhangi bir öğünü yerine de tüketilebilen shake’ler taşınabilir ve besleyici olmalarının yanı sıra farklı çeşitleri vardır ve özel tercihlere göre uyarlanabilir.

Shake Nedir

Sağlıklı yetişkinler günde yaklaşık 45 ila 56 gram protein almalıdır ve dengeli ve düzenli beslenildiği zaman ek takviye olmadan günlük protein ihtiyacı karşılanabilir. Eğer düzenli egzersiz yapıyorsanız daha fazla kalori ve proteine ihtiyacınız olabilir.

Shake'ler bu protein alımına ulaşmayı kolaylaştıran ve çok farklı çeşitleri olan ürünlerdir. Sadece protein değil günlük kalori, yağ, vitamin gibi değerlere ulaşmayı da kolaylaştırır. Farklı ürünler kullanarak besin değerleri kişinin dileğine göre değiştirilebilir. Fazla kuruyemiş olan shake’lerin yağ oranı fazlayken, yeşillik shake’lerinin protein oranı daha fazladır. Shake’lerin gıda alımına ek olarak detoks ve yağ yakma gibi etkileri de vardır. Shake’lerin içine protein tozları, amino asitler, vitaminler ve ek gıda olabilecek ürünler kolaylıkla eklenerek tüketim daha rahat hale gelir.

Shake Tüketirken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Öncelikle dikkat etmemiz gereken ihtiyacımız olan şeyi belirleyip ona göre bir shake yapmaktır. Eğer protein ihtiyacınız varsa yağ bakımından fazla protein bakımından az bir shake istenilen sonucu elde etmenize yardımcı olmaz.  Yağ azaltmanın püf noktalarından biri olan shake’lerin bazıları karbonhidrat bakımından zengin olduğu için ürünlerinizi buna uygun şekilde seçmeniz daha doğru olacaktır.

Sahip olduğunuz alerjiler, ilaçların ürünlerle kullanılabilirliği ve sağlık problemleri de göz önünde bulundurulması gereken unsurlardır. 

Öğün Yerine Geçen 8 Mükemmel Shake

Eğer siz de öğünlerinizden birini shake’lerle değiştirmek istiyorsanız işte mükemmel, sağlıklı ve doğal 8 shake’ler:


Muzlu Çilekli Shake

En popüler seçenek olmasına rağmen tadı her zaman damakta kalan ve hiç bıkmadan tüketilen o shake: Çilekli Shake. Muzlu Çilekli shake doyurucu bir öğün yerine geçerken aynı zamanda kalp hastalığı ve risklerini de azaltır. Püf noktası ise muz ve çileğin önceden donmuş olması. Böylece kıvamı daha yoğun bir shake yapabilirsiniz. 

Tropikal Shake

Tropikal meyveler değer bakımından zengin ve doyurucu gıdalardır. Ananas, mango, papaya ve daha birçok tropikal meyveyi shake’lerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Tropikal shake’lerin püf noktası tropikal meyvelerin şeker seviyelerini bilmekten geçiyor. 

Karpuzlu Shake

Zaten çoğu su olan bir meyveyi bir de shake yaptınız mı yaz günlerinin vazgeçilmezi oluyor. Ödem atmaya yardımcı olan karpuzlu shake’in püf noktası ise çoğu karpuzlu shake’in karpuzun doğal şekeri dışında tamamen şekersiz olmasıdır. 

Yazları sizi serinletecek bir karpuzlu shake tarifi, mutlaka göz atın!

 

Fıstık Ezmeli Shake

Fıstık ezmesinin yoğunluğu ve fıstığın o güzel tadıyla muzun birleşimi ortaya leziz mi leziz bir shake çıkarıyor. Fıstık ezmeli shake’te dikkat etmeniz gereken şeyler fıstık ezmenizin %100 fıstık ve şekersiz olduğundan emin olmak. Eğer daha tatlı bir shake istiyorsanız bal kullanabilirsiniz. 

Yeşil Shake

Detoks etkisi ile bilinen yeşil shake’ler su diyetinde çok sık kullanılır. Metabolizmayı hızlandırırken tokluk veren ve ferah bir his bırakan yeşil shake’lerin püf noktası eklediğiniz yeşillerin tadının birbiri ile uyum içinde olmasıdır. Eğer su diyeti nasıl yapılır diye merak ediyorsanız blogumuzu ziyaret etmeyi unutmayın.

Yulaflı Shake

Yulafı sadece geceden kalma kaselerle ve sağlıklı kurabiyelerle tanıyorsanız eğer mutlaka yulaflı shake’lere bir şans vermelisiniz. Lif bakımından zengin yulaflı shake’lerin püf noktası ise yulaf shake’i yoğunlaştırdığı için miktarları ona göre ayarlamanız. 

Kakaolu Shake

En çok sevilen bir diğer shake de kakaolu shake. İçinde yer fıstığı ve muz bulunan yağ bakımından zengin bu shake sabahları enerjinizi hemen yerine getirecektir. 

Kakao tozu kullanabileceğiniz gibi, çikolata aromalı protein tozu kullanarak besin değerini zenginleştirirken tadını da daha leziz kılmış olacaksınız. 

Armutlu Shake

Alışılmışın dışında bir tat arayanlar çok sık görülmeyen bir shake tarifine merhaba desinler: Armutlu shake! Metabolizmayı hızlandırmaya destek olan bu shake’in püf noktası ise armudun tatlılığına göre shake’inizi tatlı/ekşi yapabilecek olmanız.

Shake’inizi Daha Etkili Kılma Yöntemleri

  • Shake’inizi yağ bakımından daha zengin yağmak istiyorsanız kaju, ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişleri güzelce blenderden geçirip ekleyebilirsiniz. 
  • Chia tohumu tokluk hissini artıracağı için shake’lerinize gönül rahatlığı ile ekleyebilirsiniz.
  • Tarçın sağlığa olumlu etkisi olan bir ürün ve tadı da harika. Küçük miktarlarda kendi damak tadınıza göre hemen hemen her shake’e uyumlu tarçını denemeyi unutmayın.

 

Kaynakça: https://www.healthline.com/nutrition/are-smoothies-good-for-you#weight-loss

https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/g36732247/breakfast-smoothies-for-weight-loss/

Önceki
Güne İyi Başlamak için 6 Hızlı ve Kolay Kahvaltı Fikri
Sonraki
Kreatin Nasıl Kullanılır? A'dan Z'ye Kreatin Rehberi