Genel

Daima Genç ve Zinde Kalmak İçin Yapabileceğiniz 10 Şey

Daima Genç ve Zinde Kalmak İçin Yapabileceğiniz 10 Şey

Hepimiz daima genç ve zinde kalmak isteriz. Genç yaşlarda sağlıklı bir vücuda sahip olmak hem zihnen hem de fiziksel olarak bize güç verir. Sağlıklı bir şekilde yaşlanmak ise ileri yaşlarımızda ortaya çıkabilecek çeşitli hastalıkları önler. Eğer siz de daima genç ve zinde kalmak için yapabileceğiniz şeyleri merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Bu içeriğimizde, sağlıklı bir vücut için yapabileceğiniz 10 şeye değineceğiz.

Daima Genç ve Zinde Kalmak İçin Yapabileceğiniz 10 Şey

1. Düzenli olarak egzersiz yapın

Vücudumuzda biriken enerjiyi atmak zinde kalmak açısından elzemdir. İnsan vücudunu bir makineye benzetmek mümkündür. İhmal edilmiş, nadiren çalıştırılan bir makine zamanla işlevlerini yitirir; düzenli çalıştırılan ve bakımı yapılan bir makine ise işlemeye devam eder. Düzenli egzersiz, kaslarınızı ve eklemlerinizi güçlendirerek daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar. Haftada en az 3 gün egzersiz yaparak ağrılardan, aşırı kilodan ve çeşitli hastalıklardan korunmak mümkündür.

2. Su içmeyi ihmal etmeyin

Su, vücudunuzdaki toksinlerin atımında önemli rol oynar. Kan akışını destekleyen su, cildinizi daha genç gösterir ve kırışıklıkları önler. Aynı zamanda; kalp-damar sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ve beyin gibi vücudumuzdaki önemli yapıların tamamı düzgün çalışmak için suya ihtiyaç duyar.

3. Vitamin almaya özen gösterin

Bu içerikte vitaminlerden sıkça bahsedeceğiz; zira, genç ve zinde kalmanın, sağlıklı bir vücuda sahip olmanın yegâne sırrı vitamin açısından zengin besinler tüketmektir. Hastalıkların önlenmesinde etkili olan vitaminler, vücudumuzdaki toksinleri atmada fazlasıyla etkilidir. 

Vücudumuz, kendi kendini onaran bir yapıdır; bu yapının sağlıklı çalışması içinse çeşitli mineraller ve vitaminler şarttır. Özellikle A, C ve E vitaminleri, vücudun temizlenmesinde büyük rol oynar. Bu vitaminleri maydanoz, yumurta, turunçgil, deniz mahsulleri, meyve, buğday, bulgur, baklagil, ceviz ve fındık gibi besinlerden alabilirsiniz. Saydığımız bu besinler; yoğun bir çinko, bakır, manganez ve selenyum içeriğine de sahiptir.

4. Kirli havadan uzak durun

Hepimiz hava kirliliğinin farkındayız; şehirlerimiz artık o kadar kirli ki temiz havaya hasret kalmış durumdayız. Fakat bu durum temiz hava arayışımızın önüne geçmemeli. Yeni ev arayışında olan kişiler, şehir merkezinden ve sanayi ortamlarından uzakta yerler tercih edebilir. Şehir merkezinde yaşayan kişiler ise düzenli olarak doğaya, kırsala veya şehirden uzak tatil beldelerine giderek kısa bir süre de olsa temiz havanın tadını çıkarabilir.

5. İyi bir uyku düzeni oturtun

Uyku, sağlıklı ve genç bir vücudun anahtarıdır. Ortalama bir yetişkin için günlük 6-8 saat arası uyku yeterlidir; az uyuyan kişiler uykularını alamayarak güne yorgun başlayabilir. Eğer uykunuzu alamazsanız, vücudunuz kendini yenilemek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi edinemez; bu durum da erken yaşlanmanıza ve vücudunuzun fonksiyonlarını daha erken yitirmesine neden olur. Dolayısıyla, her akşam 10-12 arasında uyumayı alışkanlık haline getirmeli, uykusuz kalmaktan kaçınmalısınız. 

6. Daha fazla yağ tüketin

Yağdan kastımız kesinlikle fast food veya kalıp tereyağı değil. Omega-3 gibi doğal yağlar hem daha sağlıklı hissetmenizi sağlar hem de kemiklerinizi güçlendirir. Balık ve ceviz gibi besinlerde bulunan omega-3, kişinin vücudunda depoladığı yağı enerjiye dönüştürmeye yarar. Böylece vücudunuzdaki depolanmış yağı kullanarak hem daha enerjik olabilir hem de kısa sürede yağ oranınızı azaltabilirsiniz. Fit bir vücut ve sağlıklı bir cilt için faydalı yağlar ve yüksek kalorili temiz bir diyet birebirdir diyebiliriz.

7. Yoga yapmayı deneyebilirsiniz

Yoga hem zihnini hem de vücudunu zinde tutmanın en kolay yoludur. Zira, yoga, zihin ve vücut arasında bağlantı kurarak dinginliğe erişmeyi hedefler. Yoga, derin nefes egzersizleri aracılığıyla vücuttaki toksinleri atmaya, hastalıkları önlemeye ve cildi gençleştirmeye odaklanır.

Eğer yoga hakkında bilgi sahibi olmadığınızı düşünüyorsanız, endişelenmeyin, internette çok sayıda kaynak mevcuttur. Gerek başlangıç gerek ileri seviye yoga ile ilgilenen herkes internetteki kaynaklardan faydalanarak yoganın tüm inceliklerini öğrenebilir.

8. Meyve tüketin

Kulağa basit gelse de meyve tüketmenin sağlıklı ve genç kalmak isteyen bir kişinin diyetinde kesinlikle yer alması gerekir. İçeriğindeki vitaminler sayesinde meyveler, çeşitli hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Özellikle nar ve kurt üzümü gibi meyveler, içeriğindeki zengin A ve E vitamini kaynakları sayesinde kolesterolün ve kan basıncının azaltılmasına yardımcı olur. Bu vitaminlerin Alzheimer hastalığına karşı etkili olduğu da keşfedilmiştir.

9. Dışarıda zaman geçirin

Sürekli dört duvar arasında zaman geçirmek hem vücudunuz hem de zihniniz için yorucudur. İnsan vücudu da tıpkı zihin gibi özgür kalmayı arzu eder. Ciğerlerimiz temiz havayı içine çekmek, cildimiz ise rüzgârı hissetmek ister. Böyle bir durumda kendinizi eve hapsetmek hem daha erken çökmenize sebep olacak hem de depoladığınız enerjiyi harcamanızı engelleyecektir. Her gün olmasa da haftada birkaç gün dışarı çıkmalı, en azından 10-15 dakikalık yürüyüşler ile fazla enerjinizi atmalısınız. Böylece, daha zinde bir vücuda ve sakin bir zihne sahip olabilirsiniz.

10. Sigaradan uzak durun

Kendinize yapabileceğiniz en büyük kötülüklerin başında sigara içmek gelir. Ciğerlerinize zarar verip cildinizi, dişlerinizi ve sağlığınızı yavaş yavaş çökerten sigara, sizi hızlı bir şekilde yaşlandıracaktır. Sağlıklı bir şekilde yaşlanmak isteyen bir kişi, eğer içiyorsa, sigara içmeyi bırakmalıdır. Sigara ciğerlerinize zarar verir, kalp damar tıkanıklığına yol açabilir ve kan akışınızı yavaşlatır – bu durum, cildiniz için gerekli olan besinlerin taşınmasını geciktirerek cilt kalitesini düşürür. Sigaranın, kanser başta olmak üzere, çok sayıda ölümcül sonucu da bulunur.


Faydalanılan Kaynaklar:

https://salmonhealth.com/blog/how-to-stay-young/

https://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-mistakes-to-avoid-to-stay-youthful

Önceki
Kreatinin Ne Zaman Alınması Gerekiyor?
Sonraki
800 + Kalori İçeren ve Evde Yapılabilen Shake Tarifleri