Genel

Kreatinin Ne Zaman Alınması Gerekiyor?

Kreatinin Ne Zaman Alınması Gerekiyor?

Kreatin, en çok tercih edilen sporcu takviyelerinin başında gelir. Kas kazanımıyla yakından ilişkili olan bu takviyenin sağlık açısından faydalı olduğu da bilinmektedir. Bunlara, yaşlanma önleyiciliği ve hafıza kuvvetlendirme özelliği de dahildir. Bütün bu faydaları göz önünde bulundurduğumuzda, kreatinin herkes tarafından alınması gerektiğini söyleyebiliriz. Tüm besin takviyelerinde olduğu gibi, kreatinde de dikkatli bir kullanım şarttır. Dolayısıyla, esas soru, kreatinin ne zaman alınması gerektiğidir. Eğer bu sorunun cevabını arıyorsanız, sizin için hazırladığımız bu içerikte cevabını bulabilirsiniz.

Kreatinin Faydaları Nelerdir?

Kreatinin vücuda çok fazla faydası bulunmaktadır. Kaslarda uydu hücre sinyallerini arttıran ve enerji kaynağı vazifesi gören kreatinin başlıca faydalarını şöyle sıralayabiliriz:


Kreatin, kas hücrelerinin daha fazla enerji üretmesini sağlayarak spor performansına katkı sağlar.


Kasların işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olan kreatin, antrenman sırasındaki performansı arttırır.


Özellikle yüksek yoğunluklu bir antrenman öncesinde alındığı takdirde performans arttırıcı etkisini gösterir.


Düzenli spor yapan kişilerin kas kazanımını destekler ve kas büyümesi sağlar.


Nörolojik hastalıklar başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlık ile mücadele etmede yardımcıdır.


Kan şekeri seviyesini düşürür ve diyabetle savaşmaya yardımcı olur.


Pozitif nörolojik etkileri olan kreatin, beyin işlevini geliştirir.


Spor sırasında oluşacak olan yorgunluğu büyük oranda önler ve antrenman sonrasında dahi zinde kalmanıza katkı sağlar.

Takviye Zamanlaması Gerçekten Önemli Mi?

Gerek sporcular gerek koçlar gerek bilim insanları bir süredir bu konu hakkında araştırmalar yapıyor. Takviye zamanlamasının önemli olup olmadığı ve ne zaman alındığının performans üzerinde etkisi olup olmadığı çokça merak edilen konular arasındadır. Elbette, kreatin kullanımı sırasında pek çok faktörün söz konusu olduğunu ve performansı etkileyen farklı faktörlerin de söz konusu olabileceğini göz önünde bulundurmakta da fayda vardır. 

Bizim bu konu hakkındaki görüşümüz ise herkesin kendine en uygun planı bulması yönündedir. Genellikle kreatinin ne zaman alınması gerektiğine yönelik birkaç görüş öne sürülür, bunların her birini kendi antrenmanlarınızda deneyebilir ve hangisinin sizin için daha etkili olduğunu anlayabilirsiniz. 

Kreatinin Ne Zaman Alınması Gerekiyor?

Kreatinin ne zaman alınacağı sorusuna genelde üç farklı cevap verilir: Antrenmandan önce, antrenmandan sonra ve ne zaman isterseniz. Gelin bu cevapların her birine göz atalım.

Antrenmandan Önce

Kreatini antrenmandan önce almayı savunan görüş, basit bir matematiğe dayanır. Daha fazla kreatin almak daha fazla ATP demektir; ATP ise hücreye enerji veren başlıca bileşendir. Dolayısıyla antrenmandan önce kreatin almak vücudunuzdaki enerji miktarını arttıracak ve sizi daha yoğun bir antrenmana hazırlayacaktır.

Hücre enerjisinin artması demek kaldırabileceğiniz ağırlığın da artması demektir. Böylece, antrenmandan önce kreatin kullanmanın genel performans üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. 

Bunun yanında, antrenmandan önce kreatin kullanmanın belli başlı dezavantajları da olabilir. Örneğin, birden fazla antrenman öncesi takviye alıyorsanız, kreatin kullanımı mide bulantısı yapabilir veya rahatsızlık verebilir.

Antrenmandan Sonra

Antrenman sırasında kaslarımız yıpranır ve besine ihtiyaç duyarlar. Bu, tam da yoğun besin alımı için ideal zamandır. Protein ve karbonhidrata aç olan kaslar, kreatini çok daha hızlı bir şekilde işlemeye başlar. Özellikle antrenman sonrasında tüketeceğiniz protein ve karbonhidrat ağırlıklı bir öğüne biraz kreatin ekleyerek takviye gıdanın daha besleyici olmasını sağlayabilirsiniz.

Antrenmandan sonra kreatin kullanımının herhangi bir yan etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Yalnızca, antrenmandan önce kullanacağınız kreatinin performans arttırıcı etkisi olmayacaktır; eğer çok yüksek ağırlıkların altına girmiyorsanız bu durumun büyük bir fark yaratacağını söyleyemeyiz.

Ne Zaman İsterseniz

Bizce en makul yaklaşım da budur. Antrenman günü vereceğiniz karar kreatini ne zaman kullanacağınızı belirleyebilir. Eğer o gün midenizin biraz hassas olduğunu düşünüyorsanız ya da halihazırda bir takviye besin aldıysanız kreatin kullanımını spor sonrasına bırakabilirsiniz. Ancak yüksek ağırlıklara çıkmak istiyorsanız, o zaman antrenman öncesi kreatin kullanarak antrenman performansınızı arttırabilirsiniz.

Kreatini aşırı miktarlarda almamaya dikkat etmelisiniz; zira vücutta halihazırda üretilen kreatin, doz aşımı durumunda böbreklere zarar verebilir ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. En ideali spordan önce, sonra veya günün herhangi bir saatinde bir ölçek kreatin almaktır. Böylece günlük kreatin ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.

Kreatin Gerçekten Güç Artışı Yapıyor Mu?

Hem evet hem hayır. Kreatin, mucizevi bir ürün değildir; kullandığınız anda ağır kaldırabilme kapasitenizi de arttırmaz. Kreatin, hücrelerinizi destekler ve daha enerjik olmanızı sağlar. Bu durum ise antrenman performansınız üzerinde olumlu etkilere sahip olacaktır; daha geç yorulacağınız için kaldırdığınız ağırlığı arttırmanız da elbet mümkündür.

Fakat kreatinin etkisini yavaş gösterdiğini unutmamalısınız. Bunun sizin metabolizmanız, dolaşım sisteminiz ve genel sağlığınız ile de yakından ilişkili olduğunu bilmenizde fayda vardır. Dolayısıyla, kreatini antrenman öncesinde almak isteyen kişiler, ağırlık kaldırmaya başlamadan yarım saat kadar önce kreatin alabilirler.

Genel olarak baktığımızda, kreatin, kas onarımını destekleyen ve toparlanma sürecini hızlandıran bir takviyedir. Bu nedenle, kreatini güç kazanmaktan ziyade hacim kazanma amacıyla kullanmanızı tavsiye ederiz.


Faydalanılan Kaynaklar:

https://www.bodybuilding.com/content/before-after-or-whenever-the-best-time-to-take-creatine.html

https://www.myprotein.com/thezone/supplements/the-best-time-to-take-creatine-before-or-after-workout

Önceki
Multivitamin Nedir? Ne İşe Yarar?
Sonraki
Daima Genç ve Zinde Kalmak İçin Yapabileceğiniz 10 Şey