Genel

Multivitamin Nedir? Ne İşe Yarar?

Multivitamin Nedir? Ne İşe Yarar?

Koşuşturmaca ile geçen günlük hayatımızda, yorulan vücudumuzu onaracak ve bizi dinçleştirecek şeylere ihtiyaç duyarız. Aynı anda hem beden hem de zihin sağlığımızı korumak ve yorucu hayat temposuna ayak uydurmak zorlayıcı olabilir. Bu zorlukların üstesinden tam anlamıyla gelebilmek için günlük tempomuza spor veya yoga yapmak, kitap okumak ya da çeşitli hobilerle ilgilenmek gibi ek aktiviteler ekleriz. Ancak, çok daha basit bir şekilde zindeliği yakalamak mümkündür. Ek takviye olarak alabileceğimiz multivitaminler, daha sağlıklı bir vücuda ve zihne sahip olmamızı sağlayabilir. Peki, multivitamin nedir? Ne işe yarar? Kimler almalı ve ne kadar almalıdır? Bütün bu soruların cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Multivitamin Nedir?

Multivitamin sözcüğü, "multi,” yani "çok,” ve vitamin sözcüklerinin birleşimidir. İsminden de anlaşılabileceği üzere, multivitamin, esasında bir vitamin deposudur. Birden fazla vitamin çeşidinin yer aldığı multivitamin, içeriğinde zengin ve besleyici maddeler barındırır. Takviye edici gıda olarak da bilinen multivitamin, pek çok faydaya sahip bir üründür.

Her ne kadar multivitaminin içerisinde yer alan vitaminleri doğal yollarla almak mümkün olsa da bazı durumlarda takviye gerekebilir. Özellikle vitamin veya mineral eksikliği olan kişilere önerilen multivitamin, spor yapan ya da daha sağlıklı olmak isteyen kişiler tarafından da kullanılabilir.

Multivitaminin İçinde Ne Bulunur?

Multivitaminin içinde birbirinden faydalı çok sayıda vitamin bulunur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:


A vitamini: Cilt sağlığı, göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için önem arz eden bir vitamindir.


B ve C vitamini: Hücre sağlığı açısından önemlidir.


D vitamini: Folik asit içeren bu vitamini özellikle hamilelerin kullanması önerilir. Kemik sağlığı açısından da pek çok faydası bulunmaktadır.


B3 vitamini: Göz sağlığını korumada ve besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde etkilidir.


B6 vitamini: Özellikle sporcular için olmazsa olmaz olan B6 vitamini, beyin ve sinir sisteminin sağlığını korur.


B12 vitamini: Sinir sistemi ve kan sağlığı açısından önem arz eden bir vitamin olan B12, hafıza kaybına karşı da etkilidir. Aynı zamanda amino asitlerin vücut tarafından sentezlenmesini de kolaylaştırır.

Bunların yanı sıra multivitaminlerin içerisinde çeşitli mineraller de yer alır. Bunları da şu şekilde sayabiliriz:


Magnezyum: Kasları güçlendirir, protein sentezi ve enzim sistemini aktive eder. Hücre yenilenmesinde de etkilidir.


Çinko: Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve yaraların iyileşmesinde görev alan bu mineral, büyüme ve gelişmeyi de destekler.


Demir: Oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin üretimini destekler. Vücutta demir eksikliğinin olması, kırmızı kan hücrelerinin yeterince beslenememesine yol açar.

Multivitamin Ne İşe Yarar?

Multivitamin, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içeren bir takviyedir. Özellikle vücutlarında vitamin ya da mineral eksikliği olan kişiler bu takviye gıdalar ile ihtiyaç duydukları vitaminleri dışarıdan alabilirler.

Doğal yollarla da alabileceğiniz vitaminler, sağlıklı bir yaşam tarzının en önemli parçasıdır. Ancak, sık sebze veya meyve yemeyen kişiler; beslenme tarzlarından ötürü demir, kalsiyum, D vitamini, B vitamini veya C vitamini gibi besinleri yeterli düzeyde alamayabilirler. Böyle durumlarda multivitamin kullanarak vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler alınabilir.

Kimler Multivitamin Almalı?

Multivitamin, öncelikli olarak diyetlerinde yeterli çeşitliliğe sahip olmayan kişiler tarafından tercih edilmelidir. Sebze ve meyve gibi gıdaları sevmeyen ya da bu gıdaları yeterince tüketemeyen kişiler de multivitamin kullanabilirler.

Multivitamin alması önerilen bir diğer grup ise sporculardır; özellikle ağırlık antrenmanı yapan vücut geliştiriciler, multivitamin alarak kas inşası sürecini hızlandırabilir. 

Vitamin eksikliğinin başlıca belirtisi sürekli bir fiziksel yorgunluktur. Dolayısıyla, düzenli spor yapmadığı halde yorgunluk ve halsizlik gibi sorunlarla boğuşan kişilerin multivitamin kullanması gerekebilir; bu kimselerin öncelikle bir doktora görünmeleri, doktor tavsiyesine uygun olarak multivitamin kullanımına başlamaları tavsiye edilir. 

Ne Kadar Multivitamin Almalı?

Multivitamin kullanmanın pek çok yararı olsa da aşırıya kaçmamakta her zaman fayda vardır. İdeal olan, günlük 1 kapsül multivitamin almaktır; aşırı multivitamin almanın etkileri vücut için yıkıcı olabilir.

Kontrolsüz bir şekilde alınan multivitamin, vücuda A, B, C ve D vitaminlerinin aşırı bir şekilde dolmasına neden olabilir. Aşırı A vitamini, karaciğeri yorup uzun vadede karaciğer bozukluğuna yol açabiliyor. C vitamini ise kontrolsüz bir şekilde alındığı takdirde böbrek taşı ya da çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabiliyor. Aşırı B ve D vitamini alımı ise zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Multivitamin Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Multivitamin alırken dikkat etmek gereken ilk şey aşırı doz alımı yapmamaktır. Günde bir kapsülden fazla multivitamin almak, vücutta yıkıcı hasarlar bırakabilir.

Multivitamin kullanmaya başlamadan önce kan ölçümü yaptırmak ve bir doktora danışmakta her zaman fayda vardır. Vücudunuzun ekstra vitamine ihtiyacı olmayabilir veya gereken vitaminleri besinlerden halihazırda alıyor olabilirsiniz.

Buna ek olarak, eğer zengin vitamin içeriği olan besinleri düzenli tüketme imkanına sahipseniz, multivitamin kullanmanıza gerek yoktur. Zira vitaminleri besinler aracılığıyla almak vücudunuz için hem daha faydalı hem de besleyici olacaktır.


Faydalanılan Kaynaklar:

https://utswmed.org/medblog/multivitamins-supplements/

https://thriva.co/hub/vitamins/everything-you-need-to-know-about-multivitamins

Önceki
Antrenman Sonrası Beslenmenin Önemi!
Sonraki
Kreatinin Ne Zaman Alınması Gerekiyor?