Günümüzde kilo problemi yaşayan insanların en çok şikayet ettiği konuların başında kilo alamamak gelmektedir. Çünkü en az kilo almak kadar büyük bir sorun olan kilo alamamak, kişinin hayat kalitesini düşürmekte, sağlıklı bir yaşam sürmesini engellemektedir. Tabii ki kilo alamayan kişilerin yalnızca yanlış beslendikleri için bu sorunla karşılaştıklarını söylemek doğru olmaz. Bazı durumlarda kişinin sahip olduğu rahatsızlık, kilo almasına engel olacağı için rahatsızlığın tedavisinin öncelikli olarak gerçekleştirilmesi gerekecektir. Peki, nasıl kilo alınır? Kilo almanın sağlıklı yolları nelerdir? Şimdi içeriğimizde bu konulardan söz edeceğiz.
Kilo Alamamanın Nedenleri Nelerdir?
Günlük aldığınız kalori, harcadığınız kaloriden daha az olduğundan, hızla kilo kaybetmeye başlarsınız. Bu nedenle kilo almak ve kilo kaybını önlemek için mutlaka aldığınız kalorinin harcadığınız kaloriden fazla olmasına özen göstermelisiniz. Ancak kilo problemi yaşayan kişilerin yaşadıkları bu sorun, yalnızca kalori olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü bazı kişiler ne kadar çok kilo almaya çalışsa da kilo alamaz ve zayıflığın önüne geçemez. İşte bu durumda çeşitli kilo alamama problemleri ortaya çıkar. Şimdi size bunlardan bahsedelim.
* Harcanan kaloriden daha az kalori almak,
* Sindirim sistemi bozuklukları,
* Hormonal rahatsızlıklar,
* Bağırsak parazitleri
* Tiroid bezlerinin fazla çalışması,
* Kanser,
* Kullanılan ilaçlar,
* Tüberküloz,
* Yeme bozuklukları,
* Kilo alma korkusu,
* Stres ve
* Diğer psikolojik etkenler, kilo alamamanın önünde yatan nedenler arasında yer almaktadır.
Kilo alamamanızın önünde yatak nedenler yukarıdaki rahatsızlıklar olabilir. Ancak herhangi bir rahatsızlığınız yoksa ve kilo almanızın önünde bir engel bulunmuyorsa, o halde doğru bir diyet programı ile sağlıklı kilo alabilir, ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Eğer doğru bir diyet programı ile hareket etmezseniz, kilo alamazsınız. Bu durum da sizi psikolojik olarak daha kötü duruma sokabilir. Çünkü kilo alma korkusu, yeme bozuklukları ve stres gibi pek çok unsur da kilo alamamanın önünde yatan nedenlerden birkaçı.
Çok Zayıf Olmanın Zararları Nelerdir?
Zayıf olmak, sağlıksız bir durum olarak değerlendirilmemelidir. Eğer vücut kitle indeksiniz olması gereken düzeydeyse, o halde endişe etmenizi gerektirecek bir durum da yoktur. Ancak vücut kitle indeksinizin çok altındaysanız, o halde çok zayıf olursunuz. Bu da çeşitli sağlık sorunlarını gün yüzüne çıkaracaktır. Peki, bunlar nelerdir?
* Yorgun hissetme,
* Halsizlik,
* Dikkat dağınıklığı,
* Gelişim bozukluğu,
* Damar hastalıkları,
* Ciltte kırışıkların oluşması,
* Kansızlık,
* Adet düzensizliği (menstrüasyon),
* Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve
* Psikolojik problemler, çok zayıf olmanın getirdiği rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.
Vücudun güçlü ve sağlıklı olması için ideal kilonuzda olmanız gerekir. Eğer ideal kilonuzda olmazsanız, fazla kilo da aşırı zayıflık da size çeşitli rahatsızlıkları getirecektir.
Vücut Kitle İndeksi Kaç Olmalıdır?
Boy kilo endeksi ya da beden kitle indeksi gibi isimlerle de bilinen vücut kitle indeksi; kişinin boy ve kilo değerleri kullanılarak ortaya çıkarılan bir sayıdır. Bu sayının bulunduğu aralığa göre kişinin çok zayıf, ideal kiloda veya fazla kilolu olduğu anlaşılabiliyor. Tabii ki aralıklar oldukça fazla. Bu da kilo durumu hakkında çok daha etkili sonuçların alınmasını sağlıyor. Peki, bu aralıklar hangileridir?
* 18,5 ve altı = Zayıf
* 18,5 ve 24,9 arası = İdeal Kilo
* 25,0 ve 29,9 arası = Fazla Kilolu
* 30,0 ve 34,9 arası = 1. Derece Obezite
* 35,0 ve 39,9 arası = 2. Derece Obezite
* 40 ve üzeri = 3. Derece Obezite
Vücut kitle indeksinizi hesaplayarak, çıkan sonucun yukarıdaki aralıkların hangisine dahil olduğunu kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde zayıf ya da fazla kilolu olup olmadığınızı öğrenmiş olursunuz.
Kilo Nasıl Alınır?
Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa, o halde kilo almanıza da engel yoktur. Yalnızca hatalı bir beslenme programını uyguluyorsunuzdur. Doğru ve planlı şekilde beslenir ve egzersiz yaparsanız, o halde sağlıklı kilo alarak, ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. O halde kilo almanız için nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedelim.
* İlk etapta beslenme programınızı belirlemeden önce bir sağlık kuruluşuna başvurarak, detaylı sağlık rapor almalı, sağlık probleminizin olmadığından emin olmalısınız.
* Sonrasında tükettiğiniz besinlerin kalorisi ile yaktığınız kalorinin oranını hesaplayın. Bu süreçte bir spor salonundan destek almak işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.
* Ardından beslenme programınıza size sağlıklı kilo aldıracak protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral eklemesi yapın. Bu süreçte beslenme uzmanlarından destek alabilirsiniz. Kompleks protein gibi takviyeler, sağlıklı kilo almanıza fazlasıyla etki edecektir.
* Harcadığınız kalorinin aldığınız kaloriden daha az olmasına özen gösterin.
*Egzersiz yapın. Kilo alma sürecinin sağlıklı olması için belirli egzersiz planlarının uygulanması son derece önemlidir.
Sağlıklı kilo alma sürecinizde doğru bir yol haritası izlemek istiyorsanız, o halde yüksek kalorili besinler listesini inceleyebilirsiniz. Böylece yaktığınızdan daha fazla kalori alabilirsiniz.
Sağlıklı Kilo Almanın 10 Etkili Yolu
Kilo problemi yaşıyorsanız ve zayıf olduğunuzu düşünüyorsanız, o halde hemen hareket geçmelisiniz. Çünkü kilo kaybı zamanla pek çok hastalığı ortaya çıkarabilir ve sizi psikolojik olarak aşağı çekebilir. Ancak kilo kazanmak için de sağlıksız beslenmemeli, sağlıklı bir beslenme ve egzersiz programı ile kilo alma sürecinizi başlatmalısınız. Peki, bu süreçte size destek sağlayacak öneriler nelerdir?
- Kalori dağılımınızı dengede tutun.
- Alkol, sigara, nargile vb. bağımlılıklardan uzan durun.
- Öğün atlamadan, düzenli olarak beslenin.
- Harcadığınız kaloriden daha fazla kalori aldığınızdan emin olun.
- Olabildiğince stresten uzan durun.
- Uyku düzeninizi sağlayın.
- Yemek yerken su içmemeye özen gösterin.
- Yalnızca protein, vitamin, mineral ve gıda takviyesi değil, karbonhidrat da alın.
- Bol kuruyemiş tüketin.
- Düzenli egzersiz programı oluşturun.
Yukarıdaki 10 öneriye dikkat ederek, sağlıklı kilo alabilir, aldığınız kiloları koruyabilirsiniz. Öte yandan kolay olmayan bir süreç olduğu için beslenme uzmanlarından destek almanız, diyet programınıza uyabilmeniz için son derece önemlidir.
Kilo Almak için Hangi Besinleri Tüketmek Gerekir?
Kilo alma sürecinizde proteinler oldukça önemli bir yer tutar. Bu nedenle yumurta, et, tavuk, balık, yoğurt, süt, mercimek, nohut, ceviz ve fındık gibi besinleri diyet programınıza dahil edebilirsiniz. Ayrıca beslenme uzmanınızın önerileri çerçevesinde whey protein takviyesi alabilirsiniz. Bu protein peynir altı suyu olarak adlandırılmakta olup sporcular ve kilo almak isteyenler için oldukça değerlidir. Bal, pekmez ve kuru meyve de bu süreçte size en fazla destek verecek besinler arasında yer almaktadır.
Kilonuzun düşük olmasından şikayetçiyseniz, bunun sebeplerini araştırmalısınız. Eğer kilo alamamanızın önünde bir sağlık problemi yatmıyorsa, o halde doğru bir beslenme programı ve egzersizlerle ideal kiloya ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/healthy-ways-to-gain-weight/