Genel

Eliminasyon Diyeti Nasıl Yapılır? Artı Bir Eliminasyon Diyeti Yemek Planı

Eliminasyon Diyeti Nasıl Yapılır? Artı Bir Eliminasyon Diyeti Yemek Planı

Eliminasyon Diyeti Nasıl Yapılır? Artı Bir Eliminasyon Diyeti Yemek Planı

Herkesin vücudu kendine özgüdür. Bu nedenle kendi vücudumuzun üstün olduğunu düşünmeli ve başkalarının vücutlarının gelişim süreçleri ile ilgilenmemelisiniz. Çünkü herkesin vücut tipi, beslenme düzeyi, alerjileri, beslenme alışkanlıkları ve çok daha fazlası kendine özgü olur. Öyle ki bazı besinler sizin diyet sürecinizi, yağ oranınızı ve yaşam kalitenizi doğrudan etkileyebilir. İşte bu besinlerin tespiti için de gereken diyet programı eliminasyon diyeti. Adından da anlaşılacağı üzere besinleri eleme yapmayı içeriyor. O halde eliminasyon diyeti nasıl yapılır? Öncelikle bu diyetin ne olduğundan bahsederek tüm detayları açıklamaya çalışalım.

Eliminasyon Diyeti Nedir?

Fonksiyonel tıpta son derece etkili bir diyet çeşidi olan eliminasyon diyeti, vücudun kaldırmakta güçlük çektiği ya da kaldıramadığı besinlerin belirlenmesi, daha sonra diyetten çıkarılarak, vücutta oluşan olumsuz etkilerin azalıp azalmadığının kontrol edilmesini sağlayan bir süreci ifade etmektedir. Diyetten çıkarılan besin daha sonra diyete eklenir ve olumsuz etkilerin gözlenip gözlenmediği analiz edilir. Eğer olumsuz bir etki görülmezse, vücutta tepkimeye neden olan besin, tespit edilen besin değildir. Süreç, vücudun kaldıramadığı besin bulunana kadar aşamalı olarak devam eder.

Eliminasyon Diyeti Ne İşe Yarar?

Diyet olarak adlandırılsa da temel hedef kilo vermek değildir. Vücutta çeşitli komplikasyonlara sebep olan besinlerin tespit edilmesi ve diyet programından çıkarılarak, komplikasyonların geçip geçmeyeceğinin kontrol edilmesini içerir. Böylece hangi besine alerjisi olduğunu bilmeyenler için son derece etkili bir diyet türü olarak bilinmektedir. Peki, eleme yaparak doğruyu bulmanın hedeflendiği bu beslenme programı ne işe yarar?

·Egzama vb. çeşitli cilt problemlerinin giderilmesi,

·Şişkinlik, mide bulantısı, kabızlık ve mide krampı gibi rahatsızlıklara sebep olan yiyeceklerin belirlenmesi,

·Dikkat eksikliğinin etkilerinin azaltılması,

·Vücutta kaşıntı ya da kızarıklığa sebep olan yiyeceklerin tespiti gibi pek çok konuda işe yarayan bir tekniktir.

Yukarıda bahsedilen rahatsızlıkların etkisinin azaltılması, olumsuz etkiye sebep olan besinlerin belirlenerek diyet programından çıkarılması, eliminasyon diyetinin amacı olarak gösterilmektedir.

Neden Eliminasyon Diyeti Yapılıyor?

Günlük hayatımızda ya da belirli aralıklarla tükettiğimiz bazı gıdalar, vücudumuzda çeşitli semptomlara yol açabiliyor. İşte bunun için semptoma sebep olan gıdaların tespit edilmesi ve diyetten çıkarılması ile semptomların azalması ya da tamamen ortadan kaldırılması hedefleniyor. O halde hangi sebepler için eliminasyon diyeti tercih edilmektedir?

·Vücutta meydana gelen toksik yükünün en aza indirilmesi

·Vücudun hangi besinde hangi tepkimeleri vereceğinin tespit edilmesi

·Olası enflamasyonun önlenmesi

·Hangi besinden hangi olumsuz durumun meydana geldiğinin tespiti

·Kişinin alerjisi olduğu besinler tespit edilmesi

·Yaşam içerisinde hayatı zorlaştıracak etkenlerin tespit edilmesi

Yukarıda da görüldüğü üzere pek çok olumsuzluk, tükettiğimiz besinlerin vücudumuzda meydana getirdiği tepkimelerden kaynaklıdır. İşte çoğu zaman hangi sebeple bu olumsuzlukların meydana geldiği tespit edilemediği için en doğru tercih eliminasyon diyeti olacaktır. Peki, eliminasyon diyeti süreci nasıl ilerler? Bu kişiden kişiye değişmesine karşın, genel hatlar aşağıdaki gibidir.

Eliminasyon Diyeti Nasıl Yapılır?

Vücudunuzda olumsuz bir reaksiyon oluşması durumunda, bu olumsuz reaksiyonun hangi gıdadan kaynaklandığının tespiti son derece zordur. Bunun için oluşan reaksiyon ve son dönemde tüketilen gıdaların listesi göz önünde bulundurularak, eliminasyon diyeti yemek planı oluşturulur. Şimdi diyet sürecinin nasıl ilerlediğinden bahsedelim.

·Öncelikli olarak kişinin vücudunda hangi reaksiyonlar olduğu tespit edilir.

·Oluşan reaksiyonların hangi gıdalardan kaynaklanabileceği ile ilgili bir liste hazırlanır.

·Ardından kişinin reaksiyon meydana geldiği süreçte hangi besinleri tükettiği öğrenilir.

·Karşılaştırma yapılarak, belirli bir besin sıralaması oluşturulur.

·Diyet süreci 4 haftaya kadar sürebilir. Bu süreçte belirlenen gıdalar kişinin diyet programından çıkarılır. Sonrasında reaksiyonun ortadan kalkıp kalkmadığı tespit edilir.

·İlgili yiyecek reaksiyona sebep olmuyorsa, daha sonra listelenen farklı gıdaya geçilir.

·Listedeki tüm gıdalar diyet programından tek tek çıkarılarak, reaksiyona sebep olan gıdanın bulunması sağlanır.

Yukarıdaki süreç sonucunda eliminasyon diyeti başarıya ulaşacaktır. Ancak bu süreç mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde ilerlemelidir. Kendi çabanız ile eliminasyon diyeti uygularsanız sonuç alamayabilirsiniz. Ancak doktor ve diyetisyen kontrolünde size çeşitli testler yapılacağından, reaksiyona sebep olan gıdaların tespiti hedeflenenden daha kısa sürecektir. Diyet sürecinizi takip etmek ve hangi gıdadan ne kadar tükettiğinizi ölçmek için En İyi Makro Takipçi Uygulamaları isimli içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Eliminasyon Diyetinde Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

Başarılı bir diyet süreci geçirmek ve vücudunuzda olumsuz bir reaksiyona sebep olan gıdayı tespit etmek için belirli gıdaları bu süreçte tüketmemeniz gerekir. Böylece süreç daha kontrollü ilerler ve hangi gıdanın olumsuzluğa sebep olduğu anlaşılabilir. Peki, diyet sürecinde hangi gıdaların tüketilmemesi gerekir?

·Şeker ve tatlandırıcı içeren gıdalar

·Asit içeren meyveler (portakal vb.)

·Margarin ve tereyağı gibi yağlar

·Çay, kahve ve alkol

·İşlenmiş etler (sucuk, pastırma vb.)

·Süt ve süt ürünleri

·Kabuklu deniz ürünleri

·Ketçap, mayonez vb. soslar

·Yumurta

·Domates ve biber gibi sebzeler

Yukarıdaki gıda grupları içerisinde yer alan gıdaları tüketmemeniz, eliminasyon diyetinin sekteye uğramaması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle doktorunuz ve diyetisyeninizin verdiği önerilere de dikkat ederek, son derece etkili bir diyet süreci geçirebilirsiniz. Ayrıca sporcuların eliminasyon diyeti sırasında protein tozu ve amino asit uygulaması yapmamaları son derece önemlidir. Aksi durumda diyet süreci sekteye uğrayabilir. Şimdi size örnek eliminasyon diyet programı hakkında söz edelim.

Örnek Eliminasyon Diyet Programı

Bazı gıdaları tüketmek sizin için sorun olmayabilir. Ya da bu gıdanın herhangi bir reaksiyona sebep olduğunu düşünmüyor olabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda tüketilen gıdalar farklı gıdalarla birleştiğinde reaksiyona yol açabilir. İşte bunun için mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde süreci ilerletmelisiniz. Şimdi öğünlerde tüketmeniz gereken gıdalardan oluşan bir diyet programı oluşturalım.

·Kahvaltı: Günün en önemli öğünüdür. Kesinlikle atlanmaması gerekir. Bitki çayı ya da bir bardak olmak şartıyla siyah çay tüketebilirsiniz. Bunun yanında 1 dilim ekmek ve yeşillik tüketmenizde sakınca yoktur. Ancak ekmeğin glutensiz olması son derece önemli.

·Öğle Yemeği: Çorbalar öğle yemeklerinde son derece doğru bir tercihtir. Ancak dikkat etmeniz gereken konu, çorbanın içerisinde yer alan sebzelerin tüketmemeniz gereken sebze grubu içerisinde yer almamasıdır. Yine bol yeşillikli salata ve 100 gram kırmızı et tüketebilirsiniz.

·Akşam Yemeği: 120 gram kırmızı et tüketebilirsiniz. Eti dilerseniz fırında pişirebilir dilerseniz de köfte şeklinde tüketebilirsiniz. Zeytinyağı ile pişirilen pirinç pilavından 4-5 kaşık tüketmenizde bir sakınca yoktur.

Ara öğünlerde asitli meyvelerden uzak durmalısınız. Portakal ve greyfurt bunlara önemli bir örnek. Bunun için elma ve armut gibi meyveleri ara öğünlerde tüketmeniz son derece doğru olacaktır.

Son dönemde cilt reaksiyonlarına çok sık rastlanmakta ve buna genellikle bazı gıdalar sebep olmaktadır. İşte bunu tespit etmek ve önlemek için eliminasyon diyeti son derece önemli. Biz de bu içerikte eliminasyon diyeti nasıl yapılır? sorusuna kapsamlı bir cevap vermeye çalıştık.

 

 

 

 

Kaynaklar:

https://www.fammed.wisc.edu/files/webfm-uploads/documents/outreach/im/handout_elimination_diet_patient.pdf

https://www.forbes.com/health/body/what-is-elimination-diet/

Önceki
Kasları Şişiren En İyi Full Body Antrenman Programı
Sonraki
Anında Tuvalete Çıkmayı Sağlayacak Yiyecekler Nelerdir?