Kabızlık, her yaştan kadın ve erkekte görülebilen kısa sürede tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Kabızlığın başlıca nedenler; su tüketiminin yetersiz olması, sağlıksız beslenmek, sürekli katı gıda tüketmek ve hareketsizliktir.
Tüm bunların yanı sıra kullanılması gereken ilaçlar ve farklı bağırsak problemleri de kabızlığa neden olmaktadır. Bu noktada kabızlığın tedavi edilebilmesi için beslenme düzeninin değiştirilmesi ve daha hareketli bir yaşama geçilmesi gerekmektedir.
Anında tuvalete çıkmayı sağlayan yiyecekler şunlardır:
- Elma,
- Üzüm,
- Avokado,
- Erik,
- Kayısı,
- Bitki çayları,
- Kuru meyveler,
- Keten tohumu,
- Tavuk,
- Zeytinyağı,
- Probiyotik yoğurtlar
Anında Tuvalete Çıkmak İçin Yapılması Gereken Hareketler
Tuvalete çıkmayı kolaylaştırmak için farklı egzersizleri düzenli olarak uygulamak gerekmektedir. Doğru egzersizlerin yani sıra düzenli şekilde yapılması; protein tozu sindirim ve boşaltım sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını sağlayarak kişilerin kısa süre içerisinde tuvalete çıkmasını sağlayacaktır.
Kısa süre içerisinde tuvalete çıkmak için yapılması gereken hareketler:
- Kardiyo
- Yoga
- Pelvik taban egzersizleri
- Derin çömelme duruş
- İleri hamle hareketi
Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?
Kişiler pek çok farklı sebebe bağlı olarak kabızlık sorunu yaşayabilmektedir. Bu sorunların tamamını kişinin yaşam tarzından ve alışkanlıklarından kaynaklanabileceği gibi farklı rahatsızlıklardan dolayı da ortaya çıkabilmektedir.
Kabızlık sorununun giderilmesi ve kişinin kısa süre içerisinde tuvalete çıkmasının sağlanması için öncelikle kabızlığa neden olan durumların tespit edilmesi gerekmektedir. Kabızlık nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilir:
- Nörolojik rahatsızlıklar,
- Bağırsak kanseri,
- Diyet
- Yanlış yemek yeme düzeni,
- Fazla süt ve süt ürünü tüketimi,
- Fazla şekerli gıda tüketmek,
- Bağırsak sendromu
- Hareketsiz yaşam,
- Kullanılan ilaçların yan etkileri.
Kabızlık Belirtileri
Kabızlık ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Kabızlık yalnızca tuvalete gidememe problemine değil vücudun zararlı atıkları vücuttan uzaklaştıramaması nedeniyle farklı reaksiyonlar vermesine de neden olmaktadır. CLA'nın da benzer şekilde, bağırsak sağlığına faydalı olabileceği öne görülür.
Kabızlık belirtileri şunlardır:
- Karında şişkinlik
- Nefes alıp verme zorluğu
- Karın ağrısı
- Kalp sıkışması
Kabızlığa Neden Olan Besinler
Kişilerin yanlış beslenme alışkanlıklarına sahip olmaları kabızlık sorunu yaşamalarına neden olan en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra yetersiz su tüketmek de kabızlık yaşanmasına neden olmaktadır.
Kabızlık sorunun çözülmesi için kişinin beslenme alışkanlığında radikal değişimler yapması ve sağlıklı ve lifli besinler tüketmeye özen göstermesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra düzenli olarak egzersiz yapması ve gündelik işlerde mümkün oldukça hareketi arttırmaya dikkat etmesi gerekmektedir. Asansör kullanmak yerine merdiven çıkmayı tercih etmeli veya sürekli araba kullanmak yerine yakın yerlere yürüyerek gitmelidir.
Kabızlığa neden olan besinler şunlardır:
- Muz
- Makarna
- Pirinç lapası
- Pilav
- Süt
- Hazır gıdalar
- Abur cuburlar
Kabızlık İçin Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?
Kişinin haftada 3 günden az tuvalete çıkması kabızlık sorunu ile karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Ancak doktora başvurmak için sadece bu belirtiye sahip olması yeterli değildir. Kişilerin kabızlık sorununu tedavi etmek için öncelikle sağlıklı beslenme ve yaşam alışkanlıklarını kazanmaya gayret etmesi gerekmektedir.
Kabızlık tedavisi için doktora başvurulması gereken durumlar şunlardır:
- Dışkılamada normal olmayan değişiklikler yaşanması
- Kabızlık sorununun 3 hafta kadar sürmesi
- Kanama, halsizlik, kilo kaybı ve ateş olması
- Şiddetli ağrılar yaşanması
- Haftada 3 günden daha az tuvalete gidilmesi.