Genel

Sıcak Yaz Aylarında Sağlıklı Spor Yapmanın İpuçları

Sıcak Yaz Aylarında Sağlıklı Spor Yapmanın İpuçları

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte spor yapmak çoğu kişi için zorlaşır. Sıcak havalar vücudun daha hızlı su kaybetmesine, daha çabuk yorulmasına ve bitkin düşmesine neden olduğu için bu dönemlerde doğru spor yaklaşımının benimsenmesinde fayda vardır. Gerek beslenme düzeninizde gerek yaptığınız egzersizlerde değişikliğe giderek benimseyebileceğiniz bu yaklaşım; yalnızca spor yapmak için motivasyonunuzu güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda spordan aldığınız verimi de arttırır.

Eğer sıcak yaz aylarında sağlıklı spor yapmanızı mümkün kılacak ipuçlarını merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz! İçeriğimizi okumaya devam ederek yaz aylarında daha sağlıklı bir spor yaklaşımı edinebilir, sporunuzu eksiksiz bir şekilde yapabilirsiniz.

Bolca Sıvı Tüketin

Yaz aylarında spor yaparken dikkat etmeniz gereken belki de en önemli şey bolca sıvı tüketmektir. Vücudunuzun sıcak havalarda daha çabuk terlemesi; ciddi bir sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Bu durum ise hem sağlığınız hem de performansınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.


Uzun süreler boyunca susuz kalmak, spor esnasında fenalaşmanıza, daha hızlı yorulmanıza ve kas protein sentezinin azalmasına neden olabilir. Üstelik, susuzluk, spor sonrasında kendinizi daha yorgun hissetmenize ve gün boyunca yorgunluğu üzerinizden atamamanıza da yol açabilir. Bu sebeple, gün boyunca, su başta olmak üzere, bolca sıvı tüketmeye özen göstermelisiniz. İdman programı daha yoğun olan sporcular ise çeşitli izotonik ya da hipertonik içeceklerden yararlanabilir, vitamin takviyesi yapabilir.

Sabah ve Akşam Saatlerini Tercih Edin

Yaz aylarında günün en sıcak vakti, güneşin tepede olduğu öğle saatleridir. Sıcak çarpması başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğiniz bu saatlerde evde kalmaya, mümkünse sabah ve akşamüzeri spora çıkmaya özen gösterebilirsiniz. Bu sayede hem daha düşük sıcaklıklarda spor yapma imkanı bulur hem de su kaybını minimum seviyeye düşürmüş olursunuz.

Elbette, herkesin programı esnek bir spor düzenine sahip olmaya elverişli değildir. Bu nedenle, öğlen saatlerinde spora gitmek durumunda olan kişilerin bolca sıvı tüketmeye ve havadar kıyafetler giymeye dikkat etmesi gerekir. Doğru kıyafet ve düzenli sıvı tüketimi sayesinde spor sürecinizi daha verimli, sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.

Spor Rutininizden Sapmayın

Çoğu sporcu, mevsim değişikliği ile beraber spor rutininde de değişikliğe gider. Halbuki yaz aylarında daha az ya da daha çok spor yapmak, vücudunuzun alıştığı rutini önemli ölçüde değiştireceği için kendinizi daha yorgun ve halsiz hissetmenize neden olabilir. Bu sebeple, yaz aylarında spor yaparken eski rutininizi mümkün olduğunca devam ettirmeye, gıdalarınızı istikrarlı bir şekilde almaya özen göstermelisiniz. Böylece mevsim değişikliğinin sizi etkilemesine izin vermeyerek verimli bir şekilde sporunuza devam edebilirsiniz. Protein tozu ya da karbonhidrat oranı yüksek takviyeler almak da yaz aylarında enerjinizi ve spor rutininizi korumaya yardımcı olabilir.

Şekerli İçeceklerden ve Sıcak Kahvelerden Uzak Durun

Her ne kadar sporcu içecekleri yaz aylarında spor yapan kişiler için faydalı olsa da yüksek kafein ve şeker içeriğine sahip olan içeceklerden uzak durmanız yararınızadır. Sıcak havalarda vücut hızlı bir şekilde su kaybettiği için açlık hissiyatı oluşması, canınızın şekerli besinler çekmesi tamamen normaldir. Böyle durumlarda, vücudunuzun aslında ihtiyaç duyduğu şeyin su olduğunu hatırlamalısınız.


Şeker içeriği zengin olan besinler genelde yüksek kalorili olduğu için yağ kazanımına sebep olabilir. Ayrıca, yaz aylarında sıklıkla tercih edilen şekerli sıvılar, kan şekerinizin aniden yükselmesine neden olarak istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir. Sıcak kahveler ise hararete neden olarak vücudunuzun daha fazla su kaybetmesine yol açabilir.

Terleten Kıyafetler Giymekten Kaçının

Spor yaparken vücudunuza yapışan, kaslarınızın görünmesini sağlayan ve daha rahat hareket alanı tanıyan kıyafetler giyiyorsanız, yaz aylarında bunlara veda etmenizi tavsiye ederiz. Zira, vücudunuzun daha hızlı terlemesine ve sıcaklamasına neden olan bu kıyafetler, yaz aylarında kullanmak için kesinlikle uygun değildir. Bunlar yerine daha bol, ferah ve vücudunuza hava aldıran spor kıyafetleri tercih ederek spordan aldığınız verimi en üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Tişört, şort, tayt ve hanımlar için spor büstiyer gibi parçalar; yaz aylarında daha rahat bir şekilde spor yapmanıza olanak tanır. Koşu gibi dış mekan sporlarıyla ilgilenen kişilerin ise açık renkli kombinler yapması, spor esnasında güneşten daha az etkilenmenizi sağlar.

Isınma Hareketlerini İhmal Etmeyin

Her ne kadar küçük bir detay gibi görünse de ısınma hareketlerinin sağlığınız üzerindeki etkisini küçümsememelisiniz. Ne yazık ki yaz aylarında vücuttaki enerjinin daha yüksek olması ve çoğu kişinin sporu bir an önce bitirip serin bir yerlere gitmek istemesi; ısınma hareketlerinin ihmal edilmesine neden olur. Spor salonunda, onlarca kişinin arasında, terli bir şekilde saatler harcamanın oldukça zor olduğunu biliyoruz; ancak spor öncesinde birkaç dakika ısınmak, sizi sakatlıklardan ve yoğun kas ağrılarından koruyabilir.

Yapacağınız spora veya egzersiz çeşidine göre belirleyeceğiniz ısınma hareketleri sayesinde çok daha sağlıklı bir şekilde spor yapabilirsiniz. Ayrıca, spordan sonra birkaç soğuma hareketiyle kaslarınızın toparlanmasını sağlamayı da unutmamalısınız.

Yaz Sporları Yapın

Eğer profesyonel bir sporcu değilseniz ve sporu hobi amaçlı olarak yapıyorsanız, yaptığınız spor çeşidini değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Yaz aylarında koşu veya yürüyüş yerine yüzme ya da dalış gibi spor dalları ile ilgilenerek mevsimi daha sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.

Kardiyo ile aynı etkiye sahip olan yüzme, vücudunuzu fit tutmanıza olanak tanır. Bunun yanında, rüzgar sörfü veya dalış gibi spor çeşitleri de hem yaşamınıza renk katar hem de daha farklı tecrübeler edinmenizi mümkün kılar. Hem kaslarınızı çalıştıracağınız hem de yaz aylarının sıcağını üzerinizden atabileceğiniz bu sporlar sayesinde yıl boyu dinç kalabilirsiniz.

Önceki
Kadınlar İçin Bölgesel İncelme Egzersizleri
Sonraki
Elektrolit Besinler Spor Yaparken Vücutta Ne İşe Yarar?