Soğuk Duşun Faydaları 8 Faydası

20-03-2024 16:16
Soğuk Duşun Faydaları 8 Faydası

Ünlü futbolcu ve sporcuların buz dolu sulara girdiklerine çok kez şahit olmuşsunuzdur. Peki, onlar neden bunu yapıyorlar? Tir tir titreyerek, yavaş yavaş girdikleri buz gibi sular onlara ne gibi fayda sağlıyor olabilir? Çünkü metabolizmayı hızlandıran, vücuda enerji veren ve stres seviyesini azaltan harika bir bakım uygulaması. Bunlardan yola çıktığımızda, aslında vücuda bakım uyguluyorsunuz. Öte yandan yüzlerce yıldır pek çok toplumda uygulanan “soğuk duş” tekniği, yalnızca bu faydalarla kalmıyor. Şimdi içeriğimizde soğuk duşun en önemli faydalarından söz edeceğiz.

Soğuk Duş Almak Faydalı Mı?

Vücudunuzun sıcaklığının altındaki sıcaklıkta suyla duş almak, “soğuk duş almak” olarak adlandırılır. Dolaşım sisteminin düzenli çalışması, metabolizmanın hızlanması ve psikolojik olarak kişinin olumlu ruh halinin içerisinde olması, soğuk duş almanın bilinen faydaları arasında yer alır. Öte yandan bunun düzenli olarak gerçekleştirilmesi, çok daha fazla faydadan yararlanmanızı sağlayacaktır. Kan dolaşımı üzerinde de oldukça etkili bir teknik olan soğuk duş, vücudun uyarılmasına destek olmaktadır.

Soğuk Duş Almanın En Önemli 8 Faydası

Soğuk duş kimilerine göre oldukça ürpertici gelebilir. Buz gibi suyun vücuttan aşağı süzülmesi, titremeye ve üşümeye sebep olur. Ancak bu kişiden kişiye değişen bir algıdır. Örneğin havaların soğuduğu dönemde birkaç gün üzerinizde hırka ile evde dolaşırsanız, hırkanın sıcaklığına alışırsınız. Hırkayı çıkardığınızda, sanki içerisi soğuk gibi gelir. Oysaki ortam gayet sıcaktır. İşte soğuk duşa alışmak da bu şekilde olur. Düzenli olarak sabah saatlerinde alacağınız 3 ila 5 dakikalık soğuk duş, vücudunuzun buna alışmasını sağlayacaktır. O halde şimdi soğuk duşun en önemli 8 faydasını birlikte inceleyelim.


Depresyon ve Stresi Azaltır

Serotonin, dopamin ve endorfin hormonlarını artıran soğuk duş, depresyon belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda haftada birkaç kez 5 dakika süre ile alınan soğuk duş, kişinin enerji seviyesini artırır ve vücudun dinç olmasını sağlar. Beyne çeşitli uyarılar göndererek harekete geçiren bu uygulama, fiziksel olduğu kadar ruhsal dengenin sağlanmasında da etkilidir. Böylece kişinin stres seviyesi azalır ve uyku kalitesinin yükselmesine yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Soğuk su vücuda temas ettiği andan itibaren beyaz kan hücrelerinin üretimi artar ve bu şekilde vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olması sağlanır. Öte yandan kan dolaşımında bazı değişikliklere sebep olan soğuk duş, kişinin karşılaştığı enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olur. Çağımızın en sık görülen nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da bağışıklık sistemi daha güçlü hale gelir. Ayrıca çeşitli araştırmalar incelendiğinde, soğuk duşun belirli kanser türlerine karşı vücudun daha dirençli hale gelmesine yardımcı olduğu belirtilmiştir.

Hızlı İyileşmeye Yardımcı Olur

Sporcuların müsabaka esnasında sakatlandıklarında sağlık ekibi tarafından soğuk uygulaması yapıldığına sıklıkla şahit olmuşsunuzdur. Çünkü soğuk uygulaması, kan akımını azaltmakta ve inflamasyon seviyesini düşürmektedir. Ayrıca fizik tedavi ve kas yaralanmalarını iyileştirmede de soğuk uygulamalarının rolü çok büyüktür. İşte bunun için haftanın belirli günlerinde 5 dakikalık soğuk duş almak, çeşitli yaralanmalarda iyileşme hızını artırmakta ve kas yaralanmalarını azaltmaktadır. Kreatin Kinaz yükselmesi vücutta kas yararlanmalarına işaret ettiğinden, soğuk duş almak bu tarz yararlanmalar sonucunda ortaya çıkan ağrıları da azaltmada etkin rol oynamaktadır.


Yağ Yakımına Yardımcı Olur

İnsan vücudu yağ hücrelerini enerji deposu olarak görür ve vücutta saklar. Kahverengi ve beyaz yağ hücreleri de vücutta bulunan yağ hücreleridir. Her ikisi de yağ hücresi olmasına karşın kahverengi yağ hücreleri enerji üretiminde etkin rol oynar. Soğuk duş ise vücuttaki kahverengi yağ hücrelerinin artışını sağladığından, daha fazla glikozun yakılması anlamına gelecektir. Metabolizmanın da hızlanmasına yardımcı olan kahverengi yağ hücreleri, bu şekilde yağ yakımını destekleyecektir.

Metabolizmayı Hızlandırır

Tüketilen besinlerin yakılmasında kişilerin metabolizması etkin rol oynar. Çünkü metabolizma hızı, enerji yakımında etkilidir. Bazı kişilerin metabolizmaları bazılarına göre daha düşük olduğundan, tüketilen besinlerin kilo oluşturması daha fazla olur. Ancak metabolizmayı hızlandırmanın da yolları vardır. Bunun için en önemli yol uyku düzeni ve egzersizlerdir. İşte bu süreci destekleyen etkinliklerden bir tanesi de soğuk duş almak olarak adlandırılır. Böylece düzenli alınan soğuk duş kişinin metabolizmasını hızlandırır ve kilo kaybında etkin rol oynar. Öte yandan bu süreçte şekerden arınmak son derece önemlidir. Fazla şekerden kurtulmanın yolları hakkında detaylı bilginin yer aldığı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.


Sinir Sisteminin Güçlenmesine Katkı Sağlar

Kişinin içsel ve dışsal çevresini algılamasını sağlayan sinir sistemi; kan basıncını düzenler, hormonları kontrol eder ve istemli çalışan organların denetlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle sinir sisteminin kişi vücudunda ciddi önemi vardır. Soğuk duş ise sinir sisteminin etkinliğinin artırılmasında önemli bir role sahiptir. Ayrıca bazı araştırmalar insanın otonomik sinir sistemini soğuk uygulamalar ile kontrol edebileceği ve düzenleyebileceği hakkında sonuçları ortaya çıkarmıştır.

Cilt ve Saç Sağlığına Katkı Sağlar

Sıcak su cildin kurumasına ve parlaklığını yitirmesine sebep olur. Ancak soğuk su hem cildin parlaklığını artırır hem de cildin kurumasının önüne geçer. Öte yandan cildin doğal rengine dönmesi ve doğal cilt renginin korunmasında da düzenli alınan soğuk duşun etkisi oldukça fazladır. Cilt gözeneklerinin temizlenmesi, cildin sıkılaşması ve sivilce oluşumunun önlenmesinde de soğuk duşun etkisi büyüktür. Bunun yanı sıra saç derisinin sıkılaşmasına da katkı sağlayan soğuk duş, böylece saç dökülmelerini azaltır. Saçların daha canlı ve sağlıklı görünmesine de yardımcı olduğuna yönelik araştırmalar bulunmaktadır.

Vücudun Toparlanmasını Sağlar

Sporcuların sıklıkla buz banyosu yaptıklarına rastlamışsınızdır. Bunun sebebi, soğuk duşun ve soğuk suya girmenin vücudu toparlamasıdır. Toparlanan vücudun vücut ısısı düşmekte, böylece kas dokusundaki ağrılar azalmaktadır. Ayrıca kasların diri tutulması, ağrıların dindirilmesi, sporcuların daha rahat performans sergilemesi için soğuk duşun etkileri oldukça fazladır. Tabii ki soğuk duşun kas yapımında etkin rol oynadığı söylenemez. Yalnızca kas yapımını destekleyen bir uygulamadır. Bu süreçte glutamin gibi amino asit ve protein takviyeleri oldukça değerlidir.


Sporcular için bazı uygulamalar kas yapma ve kilo kaybetme konularında oldukça kıymetlidir. Soğuk duş almak da bunlardan bir tanesidir. Yalnızca sporcular için değil tüm kişiler için metabolizmanın hızlanması, kilo kaybedilmesi ve cildin canlanması gibi konularda ciddi faydaları vardır. Bunun için haftanın belirli günlerinde 3 ila 5 dakikalık soğuk duş almak, soğuk duşun faydalarından tam kapasiteli olarak yararlanmanıza fayda sağlayacaktır.

Kaynaklar:

https://www.vogue.com/article/cold-shower-benefits

https://www.usatoday.com/story/life/health-wellness/2024/01/04/cold-shower-benefits/71963179007/

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.